Belastingdienst geeft bona fide belastingplichtige steeds minder

18 juni 2003

Amsterdam, 18 juni 2003. Bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) constateert mr. C.E.M. Estourgie dat de Belastingdienst steeds minder bereid is om bona fide belastingplichtigen vooraf zekerheid te geven over de duiding van feiten en over het bestaande recht.
De veranderde houding van de Belastingdienst jegens de bona fide belastingplichtige betreft zowel particulier als onderneming. Waar voorheen in de meeste gevallen geprobeerd werd tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te komen - wat heel vaak goed lukte - overheersen nu vaak scepsis en wantrouwen. Het fiscale beleid op het Ministerie van Financiën wordt gedomineerd door mensen die louter denken in termen van fiscale grensverkenning en belastingontwijking.
Met name het bedrijfsleven heeft grote behoefte aan fiscale zekerheid vooraf. De afgelopen jaren is de mogelijkheid om die zekerheid te krijgen echter in een rap tempo om zeep geholpen. De gevolgen zijn dagelijks te zien. Niet alleen laten buitenlandse bedrijven laten Nederland links liggen en zoeken hun heil elders, minstens zo verontrustend is dat ook hier al jaren gevestigde ondernemingen ons land vaarwel zeggen en daarvoor fiscale redenen als belangrijke oorzaak opgeven. De NOB vindt dit onaanvaardbaar en wil de politiek verantwoordelijken bij voortduring op de onaanvaardbare consequenties van het huidige beleid wijzen.

Meer informatie bij

mr F.H.J. Sobels, directeur NOB
de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
Sarphatistraat 500
1018 AV Amsterdam
tel. 020 - 5141880
e-mail: f.sobels@nob.net
website: www.nob.net