De NOB vormt de brug tussen haar leden en de maatschappij. De NOB-leden beschikken over zeer ruime en grondige (praktijk)kennis over de volle breedte van het fiscale terrein.
De NOB zet deze kennis in om een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke debat over belastingen en heeft daarbij een aantal thema’s en onderwerpen geagendeerd. Kernthema’s zijn:
Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zet de NOB zich in voor de rechtszekerheid en rechtsbescherming van burgers en bedrijven. Rechtszekerheid en rechtsbescherming zijn belangrijke beginselen van onze rechtsstaat.
Via de kerngroep Rechtszekerheid en Rechtsbescherming en de commissie Knelpunten en de commissie Wetsvoorstellen geeft de NOB daar invulling aan.
De start van een nieuw jaar. Nog een keer terugkijken op 2023 en wat staat ons dit nieuwe jaar te wachten. Aan het woord zijn de leden van het dagelijks bestuur van de NOB: Niels Boef, Sylvia Dikmans en Edwin Visser.
Naar aanleiding van het publieke debat over constitutionele toetsing heeft de kerngroep Rechtszekerheid en Rechtsbescherming van de NOB opdracht gegeven…
Commissie Knelpunten Sinds de toeslagenaffaire staan problemen met fiscale wetgeving en uitvoering in het middelpunt van de belangstelling. De Commissie…
De NOB staat voor toezicht en handhaving ter bewaking van de kwaliteit van onze leden. De invulling van het begrip kwaliteit en de eisen die daaraan gesteld worden, ook door de maatschappij, evolueren permanent. De NOB heeft ook het afgelopen jaar een aantal stappen gezet die hebben geleid naar het moderniseren van het ledentoezicht.
Tax Goverance Code
Ook in 2023 zijn weer een aantal stappen gezet op basis van de Roadmap Code of Conduct om de zelfregulering door te ontwikkelen naar een vorm die recht doet aan de interne en externe ontwikkelingen rondom het beroep van belastingadviseur.
De NOB wil haar leden ondersteunen om hun werkzaamheden naar de geldende standaarden uit te voeren en ze stimuleren om te reflecteren op hun eigen professionele handelen. Hiervoor is een onder andere een e-learning ontwikkeld die het gewijzigde Reglement Beroepsuitoefening (Code of Conduct) behandelt. Deze e-learning is erop gericht dat onze leden de inhoud van het Reglement Beroepsuitoefening kennen en daarop getoetst kunnen worden. Daarnaast is er een verplicht self-assessment. Dit is er vooral op gericht om te beoordelen of onze leden daadwerkelijk ook daar naar handelen.
Het Reglement Beroepsuitoefening en de bijbehorende Tax Principles wordt voor alle leden van de NOB een verplicht, jaarlijks terugkerend, PE-onderwerp. Hiervoor is een e-learning ontwikkeld die het gewijzigde Reglement Beroepsuitoefening (Code of Conduct) behandelt. Vijf vragen aan Caroline van der Woude over deze e-learning.
Eind 2021 is de notitie Evolutie ledentoezicht en Tax Governance Code verschenen. Daarin hebben we een aantal voorstellen opgenomen om…
Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners
De NOB neemt actief deel aan overleg met de Belastingdienst over de ontwikkeling van het toezicht en de handhaving in brede zin, waaronder de doorontwikkeling van het horizontaal toezicht, zowel voor grote ondernemingen als voor ondernemingen in het MKB.
Nu de NOB het koepelconvenant horizontaal toezicht heeft getekend, is het afwachten hoeveel leden zich gaan aanmelden. Edwin Visser, binnen het NOB-bestuur verantwoordelijk voor horizontaal toezicht wijst op de voordelen.
Op 1 november heeft de NOB een koepelconvenant Horizontaal Toezicht afgesloten met de Belastingdienst. Vijf vragen aan Jon Hornstra van het Kenniscentrum Fiscaal Dienstverleners van de Belastingdienst over horizontaal toezicht, het koepelconvenant en de voordelen van Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners.
Op 1 november hebben Pieter Asjes (bestuurslid NOB) en Edwin Visser (bestuurslid NOB) namens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) een handtekening gezet onder een koepelconvenant met de Belastingdienst, waardoor het mogelijk is voor leden om via de NOB deel te nemen aan Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners (HT FD).
Kwaliteit, stabiliteit en uitvoerbaarheid van wetgeving
Naast advisering bij de totstandkoming van wetgeving (Commissie Wetsvoorstellen), worden knelpunten in de uitvoering van fiscale wet- en regelgeving meer zichtbaar gemaakt (Commissie Knelpunten).
In gesprek met onze stakeholders
Regelmatig hebben delegaties van de NOB een overleg met stakeholders over specifieke vakinhoudelijke onderwerpen, waarbij gezamenlijk naar een uitkomst wordt gewerkt. Daarnaast gaan we ook met een aantal belangrijke stakeholders in dialoog met als doel een beter beeld van onze stakeholders te krijgen, onze standpunten naar voren te brengen en te bespreken wat voor onze stakeholders belangrijke thema’s zijn.
Dit jaar spraken we onder andere met:
Belastingdienst
Europese Commissie
Koninklijke Nederlande Beroepsorganisatie van Accountants (NBA)
Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB)
Ministerie van Economische Zaken
Ministerie van Financiën
Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA)
Pers/journalisten
Politici (Eerste en Tweede Kamer)
Register Belastingadviseurs
Vereniging van Belastingwetenschap
VNO-NCW
CPB
Verschillende buitenlandse zusterorganisaties
Verschillende universiteiten in Nederland
Verdere professionalisering
De website van de NOB is vernieuwd. Ook de nieuwsbrieven zijn in een nieuw jasje gestoken.
We hebben enkele aanpassingen doorgevoerd in onze nieuwsbrieven. Niet alleen hebben ze een frisse uitstraling gekregen, we hebben ook het soort nieuwsbrieven aangepast om u nog beter op de hoogte te houden van belangrijke NOB-ontwikkelingen.