Aan het woord – Charlotte Persoon


In ‘Aan het Woord’ laten we actieve NOB-leden en nieuwe medewerkers aan het woord over hun rol binnen de organisatie.Afgelopen jaar is Charlotte Persoon gestart bij de NOB als Jurist Beroepszaken. Een nadere kennismaking


Charlotte,  kun je iets vertellen over jezelf en je rol binnen de NOB?

Ik ben 18 jaar geleden begonnen als belastingadviseur bij Deloitte. Tijdens mijn studie Fiscale Economie aan de UvA ben ik daar als werkstudent gestart en uiteindelijk gebleven. Na zo’n zeven jaar heb ik een andere richting gekozen en ben ik het bedrijfsleven ingerold als bedrijfsfiscalist, een rol waarin ik zo’n tien jaar actief ben geweest.

Maar ik wilde een wat bredere blik als het gaat om fiscaliteit en zelf ook een bijdrage kunnen leveren aan het maatschappelijke debat daarover. Mijn huidige functie bij de NOB sluit daar perfect op aan. Daar ben ik onder andere betrokken bij de Commissie Beroepszaken en neem ik deel aan diverse overleggen met verschillende organisaties.

Een belangrijk deel van mijn werk richt zich op de beroeps- en gedragsregels, het publiceren van dilemma’s in de DilemmApp, ethiek en de ontwikkeling van het vak van belastingadviseur (of bedrijfsfiscalist of advocaat-belastingkundige) anno nu. Voor het vak komt namelijk veel meer kijken dan alleen vaktechniek.

Ik houd me ook bezig met de Wwft en fungeer als klankbord voor leden over beroepszaken (de niet-fiscale aspecten van het beroep). Dit omvat kwesties zoals geheimhouding en het continueren van klantrelaties, bijvoorbeeld wanneer een klant negatief in het nieuws komt.

Wat maakt deze functie uniek voor jou?

Het was vooral de kans om vrij over fiscaliteit te kunnen sparren, zowel vakinhoudelijk als op het gebied van beroepsethiek. Bij de NOB zijn er de juiste kanalen en overlegstructuren, zoals bijvoorbeeld de Becon-bijeenkomsten, die dat mogelijk maken. Het geeft me energie om samen met collega’s en leden belangrijke vraagstukken te signaleren en daarover te praten en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van het vak.

Je bent ook een van de ledencounsels. Kun je daar meer over vertellen?

Ik ben inderdaad een van de ledencounsels die een klankbord voor leden zijn die vragen hebben over beroeps- en gedragsregels of met dilemma’s zitten. Vaak gaat het om vertrouwelijke kwesties, zoals beroepsaansprakelijkheid of situaties waarin een klantrelatie mogelijk beëindigd moet worden maar er wel nog een zorgplicht heerst.

We zien dat leden ons steeds vaker weten te vinden. Het is belangrijk dat ze weten dat er altijd een vertrouwenspersoon beschikbaar is om casussen te bespreken en hen te ondersteunen in complexe situaties.

Ook ben je betrokken bij de introductiebijeenkomst voor nieuwe aspirant-leden. Wat is het doel van deze bijeenkomst?

Ik vind het ontzettend leuk om daar een bijdrage aan te leveren. Uiteraard doe ik dat niet alleen, maar samen met het Nederlands Debat Instituut en andere docenten. Het is geweldig om aspirant-leden van de NOB kennis te laten maken met de beroeps- en gedragsregels.

Wat deze sessies zo waardevol maakt, is dat er niet alleen veel open deuren zijn, maar ook onderwerpen die echt voor bewustwording zorgen. Tijdens deze bijeenkomsten zie je soms wenkbrauwen omhoog gaan of vraagtekens ontstaan, omdat bepaalde situaties of dilemma’s worden besproken die niet direct voor de hand liggen. Het tuchtrecht speelt hierin ook een belangrijke rol.

We bespreken voorbeelden van situaties waarin het mis is gegaan of waarin vragen worden gesteld over het naleven van de beroeps- en gedragsregels. Voor de aspirant-leden is dit enorm leerzaam en biedt het waardevolle inzichten in wat het betekent om professioneel en ethisch verantwoord te handelen.

Ik begreep dat de introductiebijeenkomst onlangs is aangepast. Wat is er veranderd?

De bijeenkomst heeft een kleine make-over gekregen. Het grootste verschil is dat er nu meer interactie is met de deelnemers. We nodigen hen bijvoorbeeld uit om zelf dilemma’s te bedenken rondom specifieke thema’s. Zo doen ze niet alleen actiever mee, maar kunnen ook direct leren van elkaar.

Daarnaast moeten aspirant-leden nu voor de cursus ter voorbereiding de e-learning over de beroeps- en gedragsregels succesvol hebben afgerond. Hierdoor zijn ze al bekend met de beroeps- en gedragsregels en hoeven de docenten dus minder tijd te besteden aan uitleg en kunnen ze sneller de diepte in gaan.

Wat hoop je dat deelnemers uit deze bijeenkomst meenemen?

Ik hoop vooral dat ze zich realiseren dat ze zelf ook een stem hebben, ongeacht de hiërarchie binnen hun organisatie. De beroeps- en gedragsregels gelden voor iedereen, en het is belangrijk dat leden zich bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid.

Daarnaast hoop ik dat ze leren om in complexe situaties hun rug recht te houden en ethisch te handelen. Soms kan dat spanningen opleveren, maar uiteindelijk moet je jezelf in de spiegel kunnen aankijken.

Als ze dan in een lastige situatie zitten, kunnen ze dan contact opnemen met de ledencounsel?

Ja, absoluut. Wij zijn er juist voor dit soort situaties. We zijn met een team van vijf personen beschikbaar om leden te ondersteunen en hen door ingewikkelde dilemma’s heen te helpen. Het is belangrijk dat leden weten dat ze altijd bij ons terecht kunnen.

Je bent ook panellid bij de cursus Ethiek, kun je daar wat meer over vertellen?

De cursus Ethiek wordt gegeven in het derde leerjaar wanneer je de beroepsopleiding volgt. Deze kenmerkt zich op onderdelen als een vervolg op de Algemene Introductie. De deelnemers zijn qua carrière en dus ervaring al wat langer onderweg en een onderdeel van deze cursus is dat ze specifiek worden gevraagd naar dilemma’s die ze hebben meegemaakt. Er bestaat tijdens de cursus de kans om met panelleden – ervaren leden komend uit de praktijk – te spiegelen en bespreken hoe men tegen bepaalde dilemma’s aankijkt maar ook wordt er gewerkt met stellingen die een dilemma in zich dragen om te laten zien dat het soms niet klip en klaar is wat te doen. Ik merk dat cursisten dat soms ingewikkeld vinden, dat er ook dilemma’s zijn waar geen eenduidig antwoord te geven is, maar dat is wel de realiteit en het kennen van je innerlijk kompas is dan des te waardevoller.


.