Aan het woord – Thijs de Wilde


De NOB heeft enkele jaren geleden de lidmaatschapsvereisten verruimd, zodat ook (belasting)adviseurs met een niet-fiscale opleiding in aanmerking komen voor toelating tot het NOB-lidmaatschap. De voorwaarde is dat zij verbonden zijn aan een NOB-erkende belastingadviespraktijk en ten minste een universitaire masteropleiding hebben voltooid, wat ook een buitenlandse master kan zijn. Speciaal voor deze leden is een compensatietraject opgezet. De cursus Culture & Communication maakt onderdeel uit van dit traject. In dit interview spreekt Thijs de Wilde (AsjesBisseling Belastingadviseurs), docent van deze cursus, over het doel en de inhoud van de cursus en zijn eigen ervaringen als docent.

Ik ben Thijs de Wilde. Ik ben werkzaam bij AsjesBisseling Belastingadviseurs als Senior Tax Manager, waar ik met name adviseer over internationale fiscale vraagstukken. Ik werk vooral met cliënten die in het buitenland wonen of uit het buitenland komen. Daarnaast richting wij ons op innovatieve snel groeiende bedrijven. Sinds december woon ik weer in Amsterdam, nadat ik vier jaar in Barcelona heb gewoond samen met mijn vrouw. Zij werkte daar voor een groot Spaans internationaal bedrijf waar zij wereldwijd verantwoordelijk was voor de marketing.

Welke achtergrond en ervaring breng je als docent mee naar deze cursus?

Uiteraard de ervaring als belastingadviseur. Daarnaast is een van de partners van ons kantoor, Pieter Asjes (voormalig lid van het algemeen bestuur van de NOB) nauw betrokken geweest bij een aantal onderwerpen die aan bod komen in de cursus, zoals horizontaal toezicht en het Becon-overleg. Dit is daardoor veelvuldig onderwerp van gesprek in onze vaktechnische overleggen geweest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wijze waarop het overleg tussen de NOB, de koepelorganisaties en de Belastingdienst verloopt. Dit heeft bijgedragen aan mijn affiniteit met het onderwerp. Ook heb ik langere tijd in het buitenland gewoond en gewerkt, waardoor ik niet alleen heb ervaren hoe de Nederlandse belastingdienst functioneert, maar ook hoe belastingdiensten in andere landen opereren.

Als je kijkt naar de cursus, wat houdt de cursus precies in?

Het doel van de cursus is om cursisten te helpen begrijpen in welke omgeving zij terecht zijn gekomen en hoe die omgeving zich verhoudt tot de Belastingdienst. Dit gaat niet specifiek om de werkomgeving, zoals het kantoor waar de deelnemer werkt, maar vooral om de plaats van de adviseur en de NOB in relatie tot de Belastingdienst. De meeste cursisten hebben een internationale achtergrond en voor hen is de Nederlandse cultuur vaak nieuw. De cursus biedt daarom een verdieping in hoe de Nederlandse cultuur zich verhoudt tot die van andere landen en hoe dit zich bijvoorbeeld uit in de interactie met de Belastingdienst. Denk hierbij aan zaken als  een verzoek om vooroverleg met de Belastingdienst. In veel landen is dit  ondenkbaar, terwijl dit in Nederland heel gebruikelijk is. Dit is één van de onderwerpen waar we in de cursus op inzoomen.

De eerste editie van de cursus was ook voor mij als docent erg leerzaam. De anekdotes en inzichten die tijdens de cursus naar boven kwamen, waren erg interessant en het was waardevol om te zien hoe de cursisten reflecteerden op de verschillen tussen hun eigen cultuur en de Nederlandse cultuur. Deze ervaringen zullen ook in de volgende cursussen weer aan de orde komen.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Zoals al in de inleiding is vermeld maakt de cursus een onderdeel van het compensatietraject uit. De deelnemers aan deze cursus komen of uit het buitenland of uit sectoren die wel op de kantoren in de tax praktijk voorkomen maar die niet perse een studie fiscaal recht hebben gedaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de transfer pricing-sector.

Zijn er ook specifieke vaardigheden die de cursisten meekrijgen die ze direct kunnen toepassen?


Het doel van de cursus is niet zozeer om specifieke vaardigheden aan te leren, maar vooral om te begrijpen in welke context het werk zich afspeelt en wat dit voor hen betekent. We willen cursisten aanmoedigen om na te denken over de culturele verschillen om zich meer bewust te worden van de omgeving waarin zij zich bevinden. We verdiepen ons in de tax principles van de NOB en de gedragscode van de NOB en kijken bovendien naar de drie kernwaarden die de NOB hanteert. Uiteindelijk willen we de cursisten meer inzicht geven in hoe de NOB en haar leden zich verhouden tot de Belastingdienst. Daarnaast kijken we naar de veranderingen die de invoering van het horizontale toezicht met zich meebrengt, wat een verschuiving is ten opzichte van de oude situatie.

Hoe waarderen de cursisten deze cursus?