JOB-lezing: 'De fiscale aspecten van transformatie van vastgoed' op 3 februari 2020

maandag 03 februari 2020
Activiteit: 
Lezing
Inleider(s): 
prof. dr. R.N.G. (René) van der Paardt en mw. mr. K.D.M. (Karen) Langeveld
Tijdsduur: 
18:30 uur (ontvangst met broodjes vanaf 18.00 uur), na afloop borrel.
Locatie: 
AKD (kantoor Amsterdam), Gustav Mahlerlaan 2970 te Amsterdam
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
1

Op maandag 3 februari verzorgen prof. dr. R.N.G. (René) van der Paardt en mw. mr. K.D.M. (Karen) Langeveld de JOB-lezing “De fiscale aspecten van transformatie van vastgoed”. De lezing vindt plaats bij AKD (kantoor Amsterdam), Gustav Mahlerlaan 2970 te Amsterdam. De lezing richt zich op JOB-leden die zich niet hebben gespecialiseerd in de omzetbelasting.
 
Niet alleen bij nieuwbouw maar ook bij transformatie en renovatie vormt de omzetbelasting een belangrijk aandachtspunt. Het begint allemaal bij de vraag of het voordeliger is om de grond te kopen met BTW of overdrachtsbelasting. Bij transformatie van bestaande gebouwen spelen ook nog andere btw-vraagstukken.
 
Sinds een aantal jaar neemt de leegstand van onroerende zaken af. Dit komt vooral door een sterke toename van het aantal onttrekkingen door middel van sloop- en transformatiewerkzaamheden. Om leegstand te voorkomen is vastgoed steeds vaker aan transformatie onderhevig. De grote vraag is of de transformatie leidt tot het ontstaan van nieuwbouw of dat er slechts sprake is van een verbouwing. Tot op heden bestaan er interpretatieverschillen over wanneer de verbouwing leidt tot een vervaardigd goed en wanneer er alleen sprake is van een verbouwing. Vervolgens moet worden nagegaan of het gebouw na transformatie wordt verhuurd of verkocht, er kan ook sprake zijn van een combinatie van verhuur en verkoop. En welk btw tarief is van toepassing bij transformatiewerkzaamheden?
 
Prof. dr. R.N.G. (René) van der Paardt is partner en belastingadviseur bij AKD. Hij heeft jarenlange ervaring in het btw- en overdrachtsbelastingrecht. prof. dr. R.N.G. van der Paardt adviseert veel aan grote en middelgrote bedrijven die een oplossing zoeken voor complexe btw- en/of overdrachtsproblemen. Bovendien vragen andere advocaten- en belastingadvieskantoren hem regelmatig om een second opinion of een expertopinie. Hij is verbonden aan Nyenrode Business Universiteit, International Tax Center en was deeltijd hoogleraar verbruiksbelastingen aan de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook is hij redacteur bij het juridische weekblad WPNR en het Tijdschrift Bouwrecht
 
Mw. mr. K.D.M. (Karen) Langeveld is belastingadviseur bij AKD. Ze is gespecialiseerd in indirecte belastingen en heeft ruime ervaring in advisering over btw, overdrachtsbelasting, douane en diverse andere indirecte belastingen. Ze adviseert nationaal en internationaal opererende binnen diverse branches bij dagelijkse vraagstukken zoals de btw-implicaties van (internationale) leveringen van goederen en diensten, maar ook bij onroerendgoedtransacties, reorganisaties, fusies en overnames en energievraagstukken.
 
Aanmelden kan via je Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina.

Na de lezing is er gelegenheid om te borrelen.

Kosten: In principe zijn er geen kosten verbonden aan het bijwonen van de lezing. Maar wie zich opgeeft en niet komt opdagen wordt
€ 50,- administratiekosten in rekening gebracht.
 
AKD (kantoor Amsterdam) is uitstekend bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Gelegenheid tot parkeren is er in de parkeergarage. Hiervoor dient voorafgaand aan de lezing een parkeerplaats te worden aangevraagd. Nadat je je hebt ingeschreven kun je Nalan Baykal (n.baykal@nob.net) mailen om een parkeerplaats te reserveren.

Voor de goede orde: op 28 maart 2019 vond er ook een JOB-lezing ‘Vastgoedtransformaties’ plaats. Die lezing werd verzorgd door mr. R.J. (Remco) van der Zwan en mr. J. (Jeroen) de Jong.