JOB-lezing 'Importeurs en de toepassing van btw- en douane faciliteiten' op woensdag 22 februari 2023

woensdag 22 februari 2023
Activiteit: 
Lezing
Inleider(s): 
Milja Bormann-Bakker en Klaas Winters
Tijdsduur: 
19:00 (ontvangst met broodjes vanaf 18:30) – 20:15: na afloop borrel
Locatie: 
AKD N.V., Wilhelminakade 1, 3072 AP te Rotterdam
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
1

Om internationale handel te faciliteren kennen de meeste EU-landen een set aan vereenvoudigingen en faciliteiten. Deze faciliteiten zijn bedoeld voor importeurs en zijn veelal btw- en douaneregelingen. Aan de toepassing van deze btw-en douaneregelingen zijn verschillende voorwaarden verbonden. Eén van de voorwaarden ziet op het verstrekken van informatie richting zowel de belastingdienst als de douane. Per 1 juli 2021 zijn ook de btw e-commerceregels in werking getreden. De samenloop van de nieuwe e-commerce regels met deze btw- en douaneregelingen kan in de praktijk makkelijker. 

De belasting- en douaneautoriteiten hebben verschillende methodieken om de ingevoerde gegevens aan elkaar te koppelen en derhalve te vergelijken. Het is dus van belang dat de ondernemer (zowel in de rol van importeur als in de rol van afnemer) de juiste documentatie in het bezit heeft en de juiste informatie verstrekt. Het vastleggen van de juiste informatie voorkomt betrokkenheid in een fraudeketen en vereenvoudigt het administratieve proces bij het internationaal handelen.

In deze JOB-lezing gaan Milja Bormann-Bakker en Klaas Winters in op de juiste toepassing van deze btw- en douanefaciliteiten, ook in het geval van e-commerce. Aan bod komen de verschillende faciliteiten, de juiste toepassing daarvan en de administratieve lasten. Een en ander wordt geïllustreerd aan de hand van voorbeelden. 

Milja Bormann-Bakker is Indirect Tax partner bij AKD N.V. Tussen 2009 en 2019 was zij partner bij Deloitte Nederland. Zij heeft ruim 25 jaar ervaring in indirecte belastingen en daaraan gerelateerde zaken. Het merendeel van haar cliënten zijn (inter)nationale ondernemingen voor consumenten- en industriële producten. Milja is als programma coördinator betrokken bij de post master EU VAT.   

Klaas Winters is specialist op het gebied van Douane en Internationale handel. Hiervoor is hij 14 jaar werkzaam geweest bij de douane Rotterdam en daarna 30 jaar als adviseur. Verder heeft Klaas een groot aantal cliënten vertegenwoordigd bij rechtbanken en gerechtshoven in geschillen met de belastingdienst en douane inclusief zaken bij het Europese Hof van Justitie. 

Locatie
Deze lezing zal plaatsvinden bij AKD N.V., Wilhelminakade 1, 3072 AP te Rotterdam. 

Vanaf 18:30 uur ontvangst met broodjes, na afloop van de lezing vindt een borrel plaats.

Aanmelden
De lezing is enkel bedoeld voor JOB-leden. Aanmelden kan via je Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina. Inschrijvingen geschieden in volgorde van binnenkomst van aanmelding. Schrijf je dus snel in!