JOB-Lezing ‘Werknemersparticipaties’ op donderdag 28 juli 2022

donderdag 28 juli 2022
Activiteit: 
Lezing
Inleider(s): 
Richard Bierlaagh en Pieter van Tilburg
Tijdsduur: 
Aanvang: 18.00 uur (ontvangst met broodjes vanaf 17.30 uur). Na afloop vindt de maandelijks JOB-borrel plaats
Locatie: 
Seafood Bar XIX, Plein 19, 2511 CS Den Haag
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
1

Op donderdag 28 juli 2022 organiseert de Commissie Vaktechniek de JOB-lezing: ‘Werknemersparticipaties’.

Werknemersparticipaties zijn hot. Zo is een wetsvoorstel aanhangig omtrent het heffingsmoment van aandelenopties en blijkt uit verschillende onderzoeken dat bij bedrijven waar het personeel mede-eigenaar is van het bedrijf, het bedrijf beter presteert. Dit besef lijkt steeds meer door te dringen bij Nederlandse bedrijven. Echter, de belastingheffing van   de verschillende mogelijkheden om het ‘incentiveren’ van werknemers vorm te geven is bepaald geen sinecure. 

Als een werknemer aandelen ontvangt (door uitreiking van nieuwe, of overdracht van bestaande aandelen) en daar minder dan de ‘Fair Market Value’ (FMV) voor betaalt, is het verschil belast als loon. Op dit loon wordt loonbelasting ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst. Gebruteerd leidt dit potentieel tot een grote cash-out voor werkgever, maar netto ~49,5% laten betalen door de werknemer kan ook een flinke fiscale last vormen. 

Naast het uitgeven van aandelen bestaat nog een veelvoud aan instrumenten om werknemersprestaties/participatie te vergroten. Ieder van deze instrumenten heeft een eigen fiscale behandeling en er kan ook aan andere ‘knoppen’ gedraaid worden om de belastingheffing te beïnvloeden.  

Met de steeds groter wordende start- en scale up scene in Nederland worden steeds meer werknemers mede-eigenaar van het bedrijf. Dit op een gestroomlijnde wijze uitvoeren met de cliënt is daarbij van evident belang. De keuze voor aandelen dan wel aandelenopties en tegen welke prijs dit dient te geschieden, is een vraag waar veel bedrijven zich mee bezig houden. In deze lezing worden de alternatieven inzichtelijk gemaakt en wordt ook het wetsvoorstel aandelenopties besproken. 

Deze JOB-lezing zal worden verzorgd door Bas Jorissen, partner & oprichter van Archipel Tax Advice. Hij heeft ruime ervaring met het opstellen van ‘incentive plans’ en de implementatie van werknemersparticipatieplannen.

Aanmelden
De lezing is enkel bedoeld voor JOB-leden. Aanmelden kan via uw Persoonlijke pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina. Er kunnen maximaal 25 JOB’ers aan deze lezing deelnemen. Schrijf je dus snel in!

Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan deze lezing. Wie zich echter opgeeft en niet deelneemt wordt een bedrag van EUR 50 in rekening gebracht. Annulering is uitsluitend mogelijk per e-mail. Bij annulering na 20 juli wordt ook EUR 50 in rekening gebracht (dit zijn de kosten die dan reeds voor jouw aanmelding gemaakt zijn), tenzij je een vervanger regelt. Deze vervanger moet lid zijn van de Jonge Orde van Belastingadviseurs.