Kees van Raad: fiscalist met een missie 

Kees van Raad is een internationaal gerespecteerd docent en expert op het gebied van internationaal belastingrecht. Hij blijft actief betrokken bij zijn vakgebied, onder andere als redacteur van de serie ‘Fiscale Monografieën’ en als stabiele factor in de jury van de prof. mr. H.J. Hofstra-penning. 

Van Raad staat bekend om zijn kalmte en strategisch inzicht

Van Raad begon zijn studie fiscaal recht in Leiden, hoewel hij als jongen droomde van een carrière als architect. In Leiden vond hij in Hofstra een inspirerende leermeester. Na zijn studie in Leiden besloot hij, eind jaren zestig en tegen de gangbare trend in, om zijn studie voort te zetten in de Verenigde Staten. Om kosten te besparen stak hij de oceaan over per schip en verkende hij fietsend Washington, met zijn lange haren wapperend in de wind. Aan Georgetown University kwam hij voor het eerst echt in aanraking met het internationale belastingrecht, een vakgebied waarvan hij later een vooraanstaand ambassadeur zou worden. Terug in Nederland werkte Van Raad een vijftal jaren bij de Belastingdienst en het ministerie van Financiën, voordat hij terugkeerde naar zijn alma mater om te doceren, aanvankelijk gecombineerd met een functie als inspecteur van de vennootschapsbelasting in Amsterdam. 

Non-discriminatie en hoogleraarschap 

In de late jaren zeventig begon Van Raad zijn onderzoek naar non-discriminatie in het internationale belastingrecht. Zijn baanbrekende publicaties hierover leverden hem in 1982 de Staatsprijs voor Fiscaal-wetenschappelijke publicaties op. Enkele jaren later promoveerde hij op dit onderwerp bij professor Verburg met Van den Tempel als referent, die zijn werk met waardevolle opmerkingen verrijkten. Nog geen jaar later hield Van Raad zijn inaugurele rede, nadat hij in Leiden was benoemd tot hoogleraar in het internationale belastingrecht. In die hoedanigheid heeft hij velen de beginselen van die destijds weinig verkende tak van het belastingrecht bijgebracht. 

International Tax Center 

Van Raad staat bekend om zijn kalmte en strategisch inzicht, kwaliteiten die hem in staat stelden om verschillende initiatieven tegelijkertijd te ontwikkelen. Dit resulteerde in 1998 in de oprichting van het International Tax Center Leiden, een uniek instituut dat ruim twintig jaar intensieve opleidingsprogramma’s heeft aangeboden op het gebied van internationaal belastingrecht. Het instituut was gevestigd in een monumentaal pand aan het Rapenburg in Leiden, waar internationale studenten onderdak vonden. Bij de renovatie van dit gebouw en de inwendige herbouw van het later verworven buurpand kon Van Raad zijn passie voor architectuur volledig uitleven. 

Stap-voor-stapbenadering  

In zijn analyses gaat Van Raad uitzonderlijk systematisch te werk en is hij heel precies, ook als het om taalgebruik gaat, zoals zijn studenten en promovendi kunnen beamen. De stap-voor-stapbenadering is zijn handelsmerk. Exemplarisch voor zijn werkwijze is zijn bijdrage aan de bundel ‘Over de grenzen van de vennootschapsbelasting’, die begin deze eeuw is verschenen. Hierin legt hij op gestructureerde wijze de grondregels voor de uitleg en toepassing van belastingverdragen uit. Deze publicatie, met tal van voorbeelden en een verhelderende illustratie, is sindsdien verplichte stof voor Leidse studenten fiscaal recht. Ook in zijn latere werk blijft Van Raad zijn passie voor het ontleden van verdragsrechtelijke regels tonen. Hij zit nooit verlegen om onderwerpen en fundamentele vraagstukken, zij blijven zijn aandacht trekken.  

Met zijn grondige en analytische benadering heeft Van Raad een blijvende impact op het vakgebied, en blijft hij een bron van inspiratie, voor zowel studenten als collega’s wereldwijd. 

Kees van Raad (1946) 

Opleiding: Fiscaal recht 
Promotie: ‘Non-discrimination in International Tax Law’ (1986) 
Carrière: Hoogleraar in het internationale belastingrecht 
Kenmerkende publicatie: ‘Vijf grondregels bij de uitlegging en toepassing van belastingverdragen’, in: ‘Over de grenzen van de vennootschapsbelasting’ (Juch-bundel), Deventer: Kluwer 2002, p. 287 e.v.   
Wapenfeit: Oprichter van het International Tax Center Leiden 
Vrije tijd: Reizen, architectuur 

Inge van Vijfeijken: betrokken docent en kritisch denker

Inge van Vijfeijken is een betrokken docent en kritisch denker. Als specialist op het snijvlak van civiel en fiscaal recht opereert zij vanuit Tilburg. Binnenkort publiceert ze een fiscale monografie over schenkingen in het belastingrecht.
Bijzondere bijdragen

Leo Stevens: een gepassioneerde fiscalist 

Iedereen kent Leo Stevens. Zijn passie voor de fiscale wetenschap blijft onverminderd groot. Hij is een inspirerend figuur, niet alleen in zijn publieke optredens, maar ook in zijn betrokkenheid bij de mensen om hem heen. Auteur van honderden publicaties en naamgever van de Stevensprijs. 
Bijzondere bijdragen