Medior Tax Community Meeting - "Eerlijker belastingheffing met behoud van aantrekkelijk vestigingsklimaat: utopie of mogelijkheid?" op 22 januari 2020

woensdag 22 januari 2020
Activiteit: 
MOB-special
Tijdsduur: 
Aanvang: 16.00 uur. Einde ca. 20.30 uur
Locatie: 
Van der Valk Hotel, Winthontlaan 4-6, 3526 KV Utrecht
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
2

Op woensdag 22 januari 2020 organiseert de Medior Orde van Belastingadviseurs (MOB)* voor de leden met 5-10 jaar werkervaring. De MOB, het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst beogen met deze bijeenkomst de wederzijdse contacten en relaties aan te halen tussen de medior/meer ervaren fiscalisten werkzaam bij deze organisaties met als doel een uitwisseling van fiscale kennis en inzicht te verwerven in elkaars standpunten en ervaringen.

Tijdens deze bijeenkomst staat de verwachte rapportage centraal van de Commissie Belastingheffing van Multinationals, die afgelopen zomer door de Staatssecretaris van Financiën is ingesteld. De taakopdracht van die commissie is om “maatregelen te inventariseren die leiden tot een grondslagverbreding van de vpb, waarbij tegelijkertijd oog wordt gehouden voor het […] behoud van hoofdkantooractiviteiten in Nederland.” Het is de bedoelding dat de politiek vervolgens op basis van deze inventarisatie keuzes kan maken teneinde het begrip “eerlijk” te operationaliseren. Het thema zal vanuit verschillende invalshoeken worden benaderd.

De bijeenkomst staat, net zoals vorig jaar, onder de bezielende leiding van Donatello Piras. Anna Gunn (Hoofdredacteur van Artikel104.nl, partner bij Gunn Tax Communication B.V. en verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden), Arnold Merkies (Coördinator Nederlandse tak van Tax Justice Network), Norbert Fühler (Fiscaal Coördinator bij Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Stephen Brunner (partner Global Business Tax bij Deloitte en voorzitter van de NOB Kerngroep Nederland Investeringsland) geven ieder een pitch over uiteenlopende onderwerpen, zoals waarom de belastingheffing van multinationals nu al “eerlijk” zou zijn, juist “oneerlijk” is en hoe dit “eerlijker” kan, of waarom Nederland haar positie als vestigingsland kwijtraakt als de belastingheffing wordt aangepast. Vervolgens nemen na een pauze met buffet alle sprekers deel aan een debat en Q&A-sessie over het onderwerp. Tijdens de bijeenkomst bestaat er voor de deelnemers volop gelegenheid vragen en standpunten te delen met de sprekers en andere aanwezige fiscalisten. De Chatham House Rule is van toepassing, waardoor deelnemers vrij zijn om de ontvangen informatie te gebruiken, maar niet om de identiteit/connectie van de sprekers/deelnemers te onthullen.

Programma:

16:00 – 16:30 uur       

Ontvangst

16.30 – 16.40 uur

Opening dagvoorzitter (Donatello Piras) – kennismaking met elkaar

16:40 – 17:40 uur   

Pitches

17:40 – 18:25 uur

Pauze met buffet

18.30 – 19:30 uur 

Q&A sessie met inleiders 

19.30 – 20.30 uur

Borrel

Aanmelden kan via je Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina; daarvoor moet je je account hebben geactiveerd en ingelogd zijn. NB: het aantal plaatsen voor deze bijeenkomst is beperkt. Er kunnen maximaal 25 MOB’ers deelnemen. Het maximum aantal deelnemers per kantoor bedraagt 5 indien het totaal aantal van 25 aanmeldingen is bereikt. Registratie gaat op volgorde van aanmelding. Meld je dus snel aan om zeker te zijn van deelname!

Kosten geen. Maar wie na 14 januari 2020 annuleert wordt € 50,- administratiekosten in rekening gebracht. Plaatsvervanging is mogelijk zonder annuleringskosten, mits het om een vervanger gaat die kwalificeert voor deze bijeenkomst. Annulering is uitsluitend per mail (n.baykal@nob.net) mogelijk. De administratiekosten worden ook in rekening gebracht aan leden die niet komen opdagen. Deze vervanger moet 5-10 jaar als universitair gevormd fiscalist actief zijn in het vak. Het gaat in 2020 om de leden die zijn toegelaten in de periode 1 januari 2010 t/m 31 december 2014.

Praktische informatie
Van der Valk Utrecht is zowel met de auto als het openbaar vervoer goed te bereiken. De locatie beschikt over een parkeergarage voor 330 personenauto's. Je kunt je auto tegen gereduceerd tarief in de parkeergarage parkeren. De kosten bedragen €1,80 per uur / €5,00 per dag. De parkeerkosten zijn voor eigen rekening. Op drukke dagen kan het voorkomen dat de parkeergarage vol is. Bezoekers worden in dat geval doorverwezen naar een verderop gelegen parkeerplaats vanwaar een shuttlebus de bezoekers naar het hotel brengt.

Routebeschrijving

*MOB

Het NOB-ledenbestand kent verschillende groepen. De twee uitersten zijn de beginners aan de ene en de adviseurs met meer dan tien jaar werkervaring aan de andere kant. Daartussen functioneert een derde groep: adviseurs die vijf tot tien jaar actief zijn in het vak als universitair gevormd fiscalist. Het gaat in 2020 om de leden die zijn toegelaten in de periode 1 januari 2010 t/m 31 december 2014. De Medior Orde van Belastingadviseurs (MOB) organiseert bijeenkomsten om deze leden nauwer met elkaar, maar ook met professionals uit het bedrijfsleven in contact te brengen. Achterliggende gedachte is dat het vak na vijf jaar anders en veelzijdiger wordt en dat het nuttig is daarover te praten met beroepsgenoten die in dezelfde situatie verkeren.