MOB-lezing: 'btw, holdings en overnames' op 9 mei 2019

donderdag 09 mei 2019
Activiteit: 
Lezing
Inleider(s): 
dr. W.J. (Wouter) Blokland en M.D.C. (Marco) Gomes Vale Viga MSc.
Tijdsduur: 
Aanvang lezing: 19.30 uur (ontvangst met broodjes vanaf 19.00 uur). Einde: 21.00 uur. Na de lezing is er gelegenheid een borrel te drinken.
Locatie: 
De Veranda, Amstelveenseweg 764 te Amsterdam
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
1,5

LET OP:
Deze lezing wordt georganiseerd door de Medior Orde van Belastingadviseurs (MOB). De doelgroep zijn NOB-leden die 5-10 jaar als universitair gevormd fiscalist actief zijn in het vak. Het gaat in 2019 om de leden die zijn toegelaten in de periode 1 januari 2009 t/m 31 december 2013.

Op donderdag 9 mei 2019 verzorgen dr. W.J. (Wouter) Blokland en M.D.C. (Marco) Gomes Vale Viga MSc. de MOB-lezing:  'btw, holdings en overnames'.

De heffing van btw bij holdings en in het kader van overnames is sinds het begin van de jaren negentig vrijwel onafgebroken een actueel thema geweest. De laatste toevoegingen aan de toch al omvangrijke jurisprudentie daarover zijn eind vorig jaar verschenen in de vorm van de arresten van het Hof van Justitie in de zaken Ryanair en C&D Foods. Door de bomen het bos nog zien wordt steeds lastiger. Een voortdurende vraag is bovendien wat precies de betekenis nog is van enige nationale beleidsbesluiten en (oudere) jurisprudentie van de Hoge Raad. De inleiders zullen trachten de achtergronden van de ‘holdingproblematiek’ te verhelderen, enig systeem aan te brengen in de jurisprudentie etc. en te duiden waar onzekerheden en ongerijmdheden liggen. Aan de hand van deze inleiding discussiëren de deelnemers en inleiders over vragen die in de praktijk spelen. Vanwege het beoogde interactieve element van deze lezing wordt deelnemers nadrukkelijk verzocht te bedenken welke kwesties uit hun praktijk zij willen delen met de inleiders en andere deelnemers.

Gomes Vale Viga is werkzaam bij de Belastingdienst/MKB en verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In het verleden is hij bij diverse kantoren belastingadviseur geweest en heeft hij gewerkt bij het Ministerie van Financiën. Marco is ook annotator in Fiscaal Tijdschrift FED en publiceert ook overigens geregeld over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van btw. Blokland werkt bij het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad en is daarnaast universitair docent aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarvoor is hij jaren belastingadviseur geweest. In 2016 is Wouter gepromoveerd op het proefschrift ‘Omzetbelastingaspecten van ondernemingsfinanciering’, waarin ook ruim aandacht is besteed aan de vraagstukken die in deze MOB-lezing aan de orde komen. Hij is verder annotator in BNB en NLFiscaal en vaste medewerker van
NTFR-B.

Aanmelden kan via je Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina; daarvoor moet je je account hebben geactiveerd en ingelogd zijn. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 50. Inschrijvingen geschieden in volgorde van binnenkomst van aanmelding. Gegeven het aantal beschikbare plaatsen is het aan te raden je snel aan te melden.

Kosten: geen. Maar wie na 2 mei annuleert wordt € 50 administratiekosten in rekening gebracht. Plaatsvervanging is mogelijk zonder annuleringskosten, mits het om een vervanger gaat die kwalificeert voor deze bijeenkomst. Annulering is uitsluitend per mail (n.baykal@nob.net) mogelijk. De administratiekosten worden ook in rekening gebracht aan leden die niet komen opdagen. Deze vervanger moet 5-10 jaar als universitair gevormd fiscalist actief zijn in het vak. Het gaat in 2019 om de leden die zijn toegelaten in de periode 1 januari 2009 t/m 31 december 2013.