U bent hier

NOB kaart knelpunten in bestaande fiscale wet- en regelgeving aan

17 juni 2022

De NOB kaart knelpunten in fiscale wet- en regelgeving aan om zo een bijdrage te leveren aan de rechtszekerheid en rechtsbescherming van burgers. Hiervoor is een speciale Commissie Knelpunten in het leven geroepen. De commissie heeft als eerste stap een lijst opgesteld met gesignaleerde knelpunten in de huidige wet- en regelgeving. Deze lijst is aangeboden aan de staatsecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, Marnix van Rij en Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.

De Commissie Knelpunten toetst bestaande fiscale wet- en regelgeving op onder meer de eenvoud, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Daarbij staat de kwaliteit van de wetgeving en de praktische uitvoerbaarheid centraal. De commissie werkt de knelpunten verder uit en komt met concrete suggesties richting de politiek om deze knelpunten daadwerkelijk aan te pakken.

Niek de Haan, voorzitter Commissie Knelpunten “Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zetten we ons in voor de rechtszekerheid en rechtsbescherming van burgers. We doen een oproep aan de politiek om aandacht te geven aan de door ons gesignaleerde knelpunten om daarmee de kwaliteit en praktische uitvoerbaarheid van wetgeving te verbeteren”.

De commissie bestaat uit een brede vertegenwoordiging van leden met verschillende specialismen en is een onderdeel van de kerngroep Rechtsbescherming & Rechtszekerheid.  Bij het signaleren en oppakken van knelpunten werkt de commissie nauw samen met de diverse specialistensecties van de NOB. De lijst met knelpunten is niet uitputtend en wordt regelmatig aangevuld en opnieuw bekeken. Ook nieuwe knelpunten kunnen worden ingediend. Meer informatie over de Commissie Knelpunten en de lijst met knelpunten vindt u hier.