ONLINE: JOB-lezing 'Antimisbruikbepalingen tegen doorstroomvennootschappen' op donderdag 27 mei 2021

donderdag 27 mei 2021
Activiteit: 
Lezing
Inleider(s): 
prof. mr. O.C.R. (Otto) Marres
Tijdsduur: 
19.00 uur (ontvangst uit virtuele wachtruimte 18:45 uur) – 20:15 uur
Locatie: 
Online
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
1

Op donderdag 27 mei 2021 organiseert de Commissie Vaktechniek de online JOB-lezing: ‘Antimisbruikbepalingen tegen doorstroomvennootschappen’.

De afgelopen jaren staat het bestrijden van belastingontwijking hoog op de agenda van de Europese Unie en de OESO. Mede als gevolg hiervan zijn gedurende de afgelopen jaren antimisbruikbepalingen ingevoerd in belastingverdragen, EU-richtlijnen en in de Nederlandse belastingwetgeving. Deze antimisbruikbepalingen vinden onder andere toepassing in situaties waarin gebruik wordt gemaakt van doorstroomvennootschappen om de heffing van respectievelijk inkomstenbelasting, dividendbelasting en bronbelasting op kunstmatige wijze te ontgaan.

In deze JOB-lezing zal aandacht worden besteed aan de verschillende antimisbruikbepalingen in combinatie met het gebruik van doorstroomvennootschappen, en tevens op de invloed van de Deense zaken. Tijdens de lezing zal ook ingegaan worden op verschillende vragen die in de praktijk spelen. Denk hierbij aan ‘hoe moet art. 4 lid 3 c Wet Dividendbelasting geïnterpreteerd worden, en is de Nederlandse wetsgeschiedenis belangrijker dan de Deense zaken?’, of ‘Is de Principal Purpose Test (“PPT”) strenger dan het antimisbruikbeginsel van het Europese Hof van Justitie en de GAAR in de Moeder-Dochter Richtlijn?’. Tot slot zal ook worden ingegaan op verschillende situaties waarbij er een conflict ontstaat tussen een Belastingverdrag en de toepassing van de Moeder-Dochter Richtlijn, bijvoorbeeld in situaties waarin er wel misbruik is volgens de PPT, maar niet volgens de Moeder-Dochter Richtlijn.

De online JOB-lezing wordt verzorgd door prof. mr. Otto Marres. Naast zijn rol als advocaat-belastingkundige en partner bij Meijburg & Co is Otto Marres als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Locatie
Door de COVID-19 maatregelen zal de JOB-lezing niet op locatie worden gehouden, maar online.

Aanmelden
De lezing is enkel bedoeld voor JOB-leden. Aanmelden kan via uw Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina.

Platform
Deze lezing wordt aangeboden in MS TEAMS. Deelnemers ontvangen een week voor aanvang de lezing een inloglink.