ONLINE: JOB-lezing 'Staatssteunzaak Apple en het EU zakelijkheidsbeginsel: een wapen zonder gebruiksaanwijzing' op 30 september 2020

woensdag 30 september 2020
Activiteit: 
Lezing
Inleider(s): 
prof. dr. D. (Daniël) Smit en prof. dr. Q.W.J.C.H. Kok (Reinout) Kok
Tijdsduur: 
19.00 uur
Locatie: 
Online
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
1

Op woensdag 30 september 2020 organiseert de Commissie Vaktechniek de eerste online JOB-lezing: 'Staatssteunzaak Apple en het EU zakelijkheidsbeginsel: een wapen zonder gebruiksaanwijzing'.

Op 15 juli 2020 heeft het Gerecht van de Europese Unie zich uitgesproken over de Apple staatssteunzaak. Het Gerecht heeft een streep gehaald door de staatssteunbeschikking van de Europese Commissie, waarin de Commissie bepaalde dat Apple 13 miljard euro aan Ierland moet terugbetalen wegens illegale staatssteun.

De zaak komt hiermee wellicht nog niet ten einde. De Europese Commissie kan nog in beroep gaan bij het Hof van Justitie.

Tijdens de lezing wordt er aandacht besteed aan de feiten en rechtsvragen die ten grondslag lagen aan de Apple staatssteunzaak. Er zal worden geanalyseerd wat uit de zaak kan worden afgeleid en geconcludeerd. Ook zal de relevantie voor de praktijk worden besproken. Verder wordt ingegaan wat de nieuwe elementen van de staatssteunzaak zijn ten opzichte van bestaande (fiscale) staatssteunjurisprudentie. Tot slot wordt besproken hoe de uitkomsten van de Apple staatssteunzaak zich verhouden tot de maatregelen tegen ongewenste belastingontwijking en of de Europese Commissie zich gaat inspannen op verdere Europese harmonisatie.

De online JOB-lezing zal worden verzorgd door prof. dr. Daniel Smit en prof. dr. Reinout Kok. Daniel Smit is als bijzonder hoogleraar verbonden aan het Fiscaal Instituut Tilburg van de Universiteit van Tilburg. Daarnaast is Daniel Smit werkzaam bij EY waar hij tevens voorzitter is van de EU Competency Group Nederland. Ook is hij auteur van meer dan 100 nationale en internationale publicaties op het gebied van het internationale en Europese belastingrecht en treedt hij regelmatig op als spreker bij nationale en internationale congressen, seminars, cursussen en gastcolleges.

Reinout Kok is als hoogleraar belastingrecht verbonden aan de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is Reinout Kok sinds 2009 partner ‘International Tax and Transaction Services’ bij EY. Zo heeft hij jarenlange ervaring in de belastingheffing van multinationale ondernemingen. Tevens is hij auteur van verscheidene nationale en internationale publicaties op het gebied van het internationale en Europese belastingrecht en het vennootschapsbelastingrecht en treedt hij regelmatig op als spreker bij nationale en internationale congressen, seminars, cursussen en gastcolleges.

Locatie
Door de corona maatregelen zal de JOB-lezing niet op locatie worden gehouden, maar online.

Aanmelden
De lezing is enkel bedoeld voor JOB-leden. Aanmelden kan via uw Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina. Deelnemers ontvangen een week voor aanvang van de cursus een inloglink.

Platform
Deze cursus wordt aangeboden in MS TEAMS. Deelnemers ontvangen een week voor aanvang van de cursus een inloglink.