SC: 'Laat banken het zelf oplossen'

25 oktober 2012

De banken hebben zelf de problemen op de hypotheekmarkt veroorzaakt door de grenzen van de fiscale regels op te zoeken. Laat hen dus ook zelf met de oplossing komen, stelt hoogleraar fiscale economie Edwin Heithuis.

Tot de jaren tachtig hadden huizenbezitters in Nederland een lineaire of annuïtaire hypotheek waarbij maandelijks wordt afgelost – de situatie waar de politiek en de bankensector nu zo naar terugverlangen. Heithuis: ‘Maar de banken zijn de grenzen van de fiscale regels op gaan zoeken. De renteaftrek werd gemaximaliseerd door pas aan het eind van de looptijd af te lossen, in combinatie met belastingvrij sparen en beleggen.’

De regels zijn niet met het oog hierop bedacht. ‘Ik begrijp dan ook niet dat de Belastingdienst destijds nooit een procedure over deze constructies heeft gevoerd. Nu kan dat natuurlijk niet meer, maar toen die nieuwe hypotheekvormen net opkwamen, had je het mogelijk kunnen stoppen.’

De hoogleraar vindt dat de banken opnieuw aan zet zijn, niet in de laatste plaats omdat ze zelf ook pleiten voor een terugkeer naar meer sobere hypotheekvarianten. ‘Niets staat ze in de weg om de regels weer toe te passen zoals eerder het geval was.’ Dit afdwingen via nieuwe regels brengt grote uitvoeringsproblemen met zich mee, zoals de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) onlangs betoogde. Heithuis trad op als penvoerder van het kritische advies van de Orde over het hypotheekvoorstel van het kabinet.

Waarnemers stellen dat het kabinetsvoorstel weinig kans van slagen meer heeft als gevolg van alle kritiek, maar Heithuis is er nog niet gerust op dat het van tafel gaat. Lees ook het interview met Heithuis. (RS)

Bron: www.sconline.nl

Berichtdatum: %datum1