Vijf vragen aan Harm van Dongen over de Stichting Belastingwinkel Rotterdam en de Landelijke Aangiftedag

Afgelopen zaterdag was er weer de Landelijke Aangiftedag (LAD). Deze wordt door een aantal Belastingwinkels georganiseerd, waaronder de Stichting Belastingwinkel Rotterdam (SBR). Vijf vragen aan Harm van Dongen, commissaris interne betrekkingen bij de Stichting Belastingwinkel Rotterdam (SBR) over het werk van de SBR en de LAD.

Wat is het doel van de Stichting Belastingwinkel Rotterdam (SBR)?

De SBR (en trouwens ook andere belastingwinkels) bieden gratis fiscaal advies aan financieel kwetsbare personen. Dit zijn mensen die zelf geen fiscale rechtshulp kunnen inhuren omdat de financiële middelen hiervoor ontbreken. De inkomensgrens van de mensen die wij helpen ligt ongeveer op € 35.000, -. Voor hen vullen we gratis de aangifte inkomstenbelasting in. Maar mensen zijn ook bij ons welkom bij het opstellen van bezwaarschriften, of bij het aanvragen van uitstel van betaling. Veel van die financieel kwetsbare personen begrijpen niet altijd goed wat er in brieven van de Belastingdienst staat of ze beheersen de Nederlandse taal onvoldoende. Ook die mensen helpen we.

Hoe gaan jullie te werk?

We zijn het hele jaar actief. Niet alleen in Rotterdam, waar we op vijf locaties te vinden zijn, maar ook op een locatie in Den Haag. We werken met vrijwilligers. Dit zijn studenten Fiscale Economie en Fiscaal Recht, voornamelijk van de Erasmus Universiteit Rotterdam, maar we hebben ook wat studenten uit Amsterdam en Tilburg die helpen. We hebben meer ervaren vrijwilligers, dat zijn de studenten die in het derde jaar van hun bachelor of in hun master zitten of zelfs al verder zijn of afgestudeerd. En we hebben minder ervaren vrijwilligers, studenten die aan het begin van hun studie zitten. We merken dat de meesten zo’n vier á vijf jaar als vrijwilliger blijven helpen. De maatschappelijke en culturele achtergrond van onze vrijwilligers is zeer divers. Hiermee zijn we ook een goede afspiegeling van de Rotterdamse en Haagse samenleving.

Zoals al eerder gezegd zijn onze diensten gratis. We hebben een vaste groep van mensen die van onze diensten gebruik maakt, die zien we praktisch ieder jaar terug. Maar we krijgen via mond-tot-mond reclame ook regelmatig nieuwe cliënten. Ook gemeentes sturen mensen naar ons toe. Mensen kunnen ons het hele jaar door bellen voor het maken van een afspraak. In het ‘aangifteseizoen’ is het drukker en zijn we op alle zes de locaties één dag per week beschikbaar. Na het inplannen van de afspraak krijgt men te horen welke documenten ze allemaal mee moeten nemen, bijvoorbeeld de jaaropgave en een WOZ-beschikking. Wij werken met ons eigen aangifteprogramma en op basis van de aangeleverde informatie vullen wij de aangifte in.

Met zijn allen proberen wij jaarlijks zo veel mogelijk mensen, die daarvoor in aanmerking komen, bij te staan. We werven onze cliënten via het uitdelen van flyers en het ophangen van posters op plekken waarvan we verwachten dat daar veel mensen uit onze doelgroep komen. Bijvoorbeeld openbare bibliotheken, bij de Voedselbank, bij budgetmaatjes, bij bakkers en kleine supermarkten, om zo bepaalde groepen uit de samenleving te bereiken die onze hulp kunnen gebruiken. We proberen dus onze doelgroep via verschillende wegen en verschillende invalshoeken te benaderen.  

Dat is ook belangrijk, want we merken bijvoorbeeld dat bijstandsgerechtigden, die alleen een uitkering via de Participatiewet krijgen, vaak te veel belasting betalen. Als we aangifte doen voor hen zien we dat ze vaak nog een bedrag terugkrijgen. Er komt slechts een klein gedeelte van deze groep bij ons langs voor hulp. Ik zou willen dat we uit deze groep meer mensen kunnen helpen.

Hoe verliep de LAD?

De LAD verliep goed. We stonden met 60 vrijwilligers klaar om ruim 200 mensen te helpen deze dag met hun aangifte. Iedereen had daarbij zijn eigen functie. We hadden mensen voor de ontvangst. We konden rekenen op de opleidingscommissie. Dat is een commissie die bestaat uit vier personen. Die verdiepen zich in specifieke onderwerpen, zodat zij kunnen helpen bij de lastigere aangiften. Bijvoorbeeld hoe ga je om bij het afkopen van lijfrente, of oversluiten van een hypotheek waarbij er een aflossingsboete moet worden betaald. Het overgrote deel van de vrijwilligers verzorgde de aangiften en wij waren er als organisatie om te assisteren waar nodig. We hadden best wat bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld een cliënt die krap bij kas zat en ook nog eens een nieuw gebit moest aanschaffen. Die wist totaal niet hoe het zat met zorgkosten. Die is terug naar huis gegaan om alle ziektekostenbonnetjes te zoeken. Die kreeg uiteindelijk zo’n € 500,- extra terug. Het geeft een goed gevoel dat je zo iemand dan kunt helpen.

Wat kunnen NOB-leden voor de SBR (en andere belastingwinkels) betekenen?

Goede vraag. Ik zou zeggen inhoudelijke fiscale kennis, daar hebben we ook onze opleidingscommissie voor. Met promotie voor klantenwerving zijn we ook geholpen. Dat is nu best lastig. Verder financiële support, want het organiseren van bijvoorbeeld de LAD kost ook geld. Misschien dat mijn collega-bestuursleden hier anders over denken, maar ik denk zelf bijvoorbeeld toch vooral aan kennis delen, bijvoorbeeld via lezingen, dat we meer uitleg krijgen over wijzigingen die bijvoorbeeld via Prinsjesdag tot stand zijn gekomen of dat we kunnen inzoomen op zaken die juist bij uitkeringsgerechtigden voorkomen of hoe we problemen op tijd kunnen signaleren. Als ik voor mezelf mag spreken denk ik dat we daar heel goed mee geholpen zijn.

Verder bezoeken wij regelmatig met een aantal medewerkers kantoren. Tijdens dit bezoek behandelen we vaak een inhoudelijk fiscaal onderwerp. Binnenkort bijvoorbeeld gaan we bij een kantoor langs en op de eigenwoningregeling inzoomen en bij een ander kantoor gaan we in op in op hoe een jaaropgave opgesteld kan worden. Deze bezoeken zijn een win-win situatie. Wij ontvangen inhoudelijke kennis, de kantoren krijgen de mogelijkheid om kennis met een aantal vrijwilligers te maken wat interessant is vanuit recruitmentoverwegingen, onze vrijwilligers die meegaan krijgen de gelegenheid om zichzelf te presenteren en als stichting krijgen we in ruil daarvoor een financiële bijdrage. Zo helpen we elkaar.

Wat is de reden dat jullie ook meedoen aan het project Fiscale Rechtshulp. Wat hopen jullie daarmee te bereiken?

Allereerst willen we meer naamsbekendheid genereren. Er is een heel grote groep mensen die te maken krijgt met complexe lastige fiscale vraagstukken zonder dat ze de middelen en kennis hebben om die vraagstukken op te lossen. Die groep verdient ook fiscale hulp en ondersteuning. Daar willen we aandacht voor vragen en bewustwording creëren. Het draait niet alleen om vermogende personen of grote bedrijven. Er is ook een heel grote andere groep die onze aandacht, tijd en hulp verdient. Dat is voor ons de belangrijkste reden om mee te doen.

Het laatste nieuws