Webinar Onzakelijke lening/afwaarderingen

maandag 28 juni 2021
Activiteit: 
PE-webinar
Inleider(s): 
dr. F.J. Elsweier
Tijdsduur: 
van 16.30 - 18.10 uur
Locatie: 
Online
Soort PE: 
vaktechnisch
PE-uren: 
1,5

Dit jaar kon de 'Studiedag de DGA en zijn bv', die jaarlijks in januari plaatsvindt, vanwege corona niet doorgaan ondanks het mooie programma dat was voorbereid. Gelukkig kunnen we, dankzij de bereidwilligheid van onze inleiders, wel alle workshops online aanbieden.

Webinars
Vanaf eind april bieden we zeven webinars van 1,5 uur aan. De webinars zijn bestemd voor gewone leden van de NOB die DGA’s adviseren – werkzaam  bij kleine, middelgrote en grote kantoren. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 1. Goed koopmansgebruik (11 mei)
 2. Veranderingen op de arbeidsmarkt (18 mei)
 3. Estate planning (27 mei)
 4. Excessief lenen (17 juni)                       
 5. UBO (21 juni)
 6. Onzakelijke leningen/afwaarderingen (28 juni)
 7. Bestuurdersaansprakelijkheid (6 juli)

U kan aan één of meerdere webinars deelnemen. Inschrijven kan via uw persoonlijke pagina.

Studiedag de DGA en de bv 2022
Noteer 19 januari 2022 alvast in uw agenda, dan hopen we iedereen weer ‘live’  te ontmoeten bij de 10e Studiedag ‘de DGA en zijn BV’.

Op 28 juni kunt u deelnemen aan het Webinar Onzakelijke lening/afwaarderingen.

Sinds het basisarrest van de onzakelijke lening in 2008 zijn er inmiddels al meer dan dertig arresten van de Hoge Raad verschenen over de onzakelijke lening. Hoe moeten deze arresten worden geduid? Tijdens het Webinar wordt onder meer aandacht besteed aan de basisvragen, wanneer er sprake is van een onzakelijke lening, op welk moment getoetst moet worden en de fiscale gevolgen van een onzakelijke lening bij de crediteur en debiteur. Daarnaast komen ook verdergaande vragen aan bod over bijvoorbeeld wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden, een zakelijke rente bij een onzakelijke lening, schenkingsaspecten en de onzakelijke lening in het licht van de coronacrisis. Zowel de onzakelijke lening problematiek in de inkomstenbelastingsfeer (voor de ondernemer, ter beschikking steller en directeur-grootaandeelhouder) als in de vennootschapsbelastingsfeer (voor vennootschappen) wordt behandeld. Ook zal er genoeg gelegenheid zijn voor het stellen van vragen en voor discussie over eigen ervaringen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Afbakening / kwalificatie geldverstrekking / fiscaal onderscheid eigen – en vreemd vermogen
 • Kenmerken onzakelijke lening
 • Toets moment onzakelijke lening
 • Fiscale gevolgen onzakelijke lening
 • Rente bij een onzakelijk lening
 • Bijzondere omstandigheden
 • Schenkingsaspecten
 • Onzakelijke lening in het licht van de coronacrisis

Docent is: dr. F.J. (Frank) Elsweier (EY & Tilburg University)

De kosten voor deelname bedragen € 97,50 (excl. btw). Inschrijvingen geschieden in volgorde van binnenkomst van aanmelding. Annulering is uitsluitend per e-mail mogelijk. Tot 8 weken voor de eerste cursusdag van de bijeenkomst kan dat kosteloos. Bij annulering tussen 8 en 4 weken voor de eerste cursusdag wordt 50% van de cursusprijs in rekening gebracht; bij annulering binnen 4 weken voor de eerste cursusdag 100%. Plaatsvervanging is mogelijk zonder annuleringskosten, mits het om een vervanger gaat die kwalificeert voor de betreffende cursus. In dat geval wordt € 50,- administratiekosten in rekening gebracht.

Er kunnen maximaal 24 NOB-leden aan deze bijeenkomst deelnemen. Het minimum aantal bedraagt 20.  Mocht het minimum aantal deelnemers niet worden behaald dan behoudt de SOB zich het recht voor de bijeenkomst te annuleren. Aan deze bijeenkomst kunnen geen aspirant-leden deelnemen. 

U kunt zich voor deze cursus aanmelden via uw persoonlijke pagina, of via de link onderaan deze pagina.