U bent hier

Wwft: twaalf landen (waaronder Saudi Arabië) worden toegevoegd aan de lijst van hoog risico landen

07 maart 2019

UPDATE 7 maart 2019: De Europese Raad is niet akkoord gegaan met de in onderstaand bericht genoemde nieuwe lijst van de EC omdat de Raad de manier waarop de lijst is opgesteld, niet transparant genoeg vindt, en dat laat te weinig ruimte aan de genoemde landen om met een verweer te komen. Vooralsnog blijft de oude lijst met 16 landen van kracht.

14 februari 2019

Belastingadviseurs zijn verplicht een verscherpt cliëntenonderzoek te doen naar cliënten in een  door de Europese Commissie aangewezen staat. Tevens moeten zij wanneer zij bij hun werkzaamheden stuiten op een transactie van of ten behoeve van een (rechts)persoon in een dergelijke staat, deze transactie melden bij FIU-Nederland.
 
De Europese Commissie wil vijf landen van de lijst afhalen (Bosnië en Herzegovina, Guyana, Laos, Uganda en Vanuatu) en er twaalf aan toevoegen (American Samoa, Bahamas, Botswana, Ghana, Guam, Libië, Nigeria, Panama, Puerto Rico, Samoa, Saudi Arabië en de US Virgen Islands). De Europese Commissie legt de nieuwe lijst eerst voor aan het Europese Parlement en de Europese Raad. Daarna zal de lijst gepubliceerd worden in het Offical Journal. 20 dagen na publicatie wordt de nieuwe lijst met dan 23 landen van kracht. Belastingadviseurs met cliënten in de twaalf toegevoegde staten die zij niet eerder aan een verscherpt cliëntenonderzoek hebben onderworpen, moeten dit dan alsnog doen.
 
Voor de lijst van 23 landen zie: EU list of high-risk third countries
Voor nadere informatie over de Wwft zie: Richtsnoeren Wwft voor belastingadviseurs en accountants, versie december 2018