NOB faciliteert verplicht intercollegiaal overleg voor leden

Sinds 2022 is intercollegiaal overleg over de toepassing van de beroeps- en gedragsregels een verplichting die is opgenomen in de Code of Conduct (artikel 16 lid 3). Het doel van deze verplichting is om bewustwording over ethische dilemma’s te vergroten en onze leden te stimuleren om te reflecteren op hun eigen handelen bij de uitoefening van hun beroep. Deze verplichting is een belangrijke stap om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te waarborgen.

Deze verplichting is een belangrijke stap om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te waarborgen. Leden die het verplichte intercollegiaal overleg nog niet hebben ingericht, worden verzocht dit in de loop van dit jaar te doen. De NOB biedt ondersteuning bij het opzetten van dergelijke overlegvormen. Vanaf 2026 moeten leden in hun jaarlijkse self-assessment bevestigen dat zij deelnemen aan een gestructureerd intercollegiaal overleg.

Uitgangspunten intercollegiaal overleg

Alle leden worden geacht deel te nemen aan een gestructureerde vorm van intercollegiaal overleg. Voor zelfstandig werkende leden of leden zonder collegiaal overleg binnen hun eigen organisatie is het noodzakelijk om samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere professionals. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat zij in de loop van 2025 aan deze lidmaatschapsverplichting voldoen. De Richtlijnen intercollegiaal overleg bieden praktische handvatten voor het organiseren van dit overleg.

Veel leden en kantoren hebben het intercollegiaal overleg al op een bepaalde manier ingericht. Dit gebeurt vaak in combinatie met fiscaal vaktechnisch overleg of binnen een gremium binnen de organisatie waarin men keuzes bespreekt die gemaakt worden in de advisering, de verhouding van deze keuzes tot de beroeps- en gedragsregels, de tax principles en de communicatie hierover met de cliënt.

Voor leden zonder collega’s binnen hun eigen kantoor of organisatie biedt de NOB ondersteuning bij het opzetten van gestructureerde overlegvormen met andere NOB-leden.

Rol van ledencounsels

De NOB heeft ledencounsels aangesteld om leden te ondersteunen bij het bespreken van ethische vraagstukken en dilemma’s die zij in hun dagelijkse praktijk tegenkomen. Deze counsels fungeren als een klankbord en kunnen bijdragen aan een verdieping van het intercollegiaal overleg.

Volgende stappen

In de komende periode zullen we onze leden en kantoren verder informeren over wat van hen wordt verwacht en welke mogelijkheden er zijn voor het organiseren van intercollegiaal overleg. Met deze aandacht onderstrepen we het belang van een integere en professionele beroepsuitoefening die aansluit bij de hoge kwaliteitseisen die wij aan onze leden stellen.

Meer informatie over het intercollegiaal overleg en de ledencounsels is hier te vinden.

Het laatste nieuws