Seminar ‘ESG en Duurzaamheid’
ESG staat steeds hoger op de fiscale agenda. Speciaal voor NOB-leden die hun kennis en vaardigheden op het snijvlak van fiscaliteit en duurzaamheid willen verdiepen, organiseren we op 23 oktober een PE-seminar ‘ESG en duurzaamheid’. Vijf vragen aan Keetie van der Torren-Jakma (PwC), een van de sprekers tijdens dit seminar, over het belang van ESG, de ontwikkelingen en waarom je dit event als fiscalist niet mag missen.
Wat kan de fiscalist betekenen voor de bredere organisatie als het gaat om tax en ESG/duurzaamheid?
Het belang van Environmental, Social, and Governance (ESG) criteria neemt toe in de zakelijke wereld. Fiscalisten spelen een essentiële rol in het adviseren van organisaties over hoe ze belastingstrategieën kunnen integreren met ESG-doelstellingen. Dit omvat het identificeren van belastingvoordelen voor duurzame investeringen, het ondersteunen van een net zero ambitie en het bijdragen aan transparante rapportagepraktijken. Door deze expertise kunnen fiscalisten bijdragen aan een duurzamere bedrijfsvoering die over de grenzen van de fiscale afdeling heen gaat en tegelijkertijd waarde creëren voor de organisatie.
Wat is jouw rol / bijdrage aan het PE-seminar ‘ESG en duurzaamheid’?
Tijdens het PE-seminar zal ik een bijdrage leveren aan de sessie Tax Policy en Tax Transparency. Met zowel een overheidsachtergrond in Den Haag en Brussel en een bancaire achtergrond, sla ik een brug van beleid naar praktijk als het gaat om fiscale transparentie en integriteit in het kader van ESG. In deze sessie delen we ook praktijkvoorbeelden van succesvolle ESG-initiatieven waar fiscalisten een grote rol in hebben gespeeld.
Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen / aandachtspunten op dit moment?
Enkele van de belangrijkste ontwikkelingen in ESG en duurzaamheid op dit moment zijn de toenemende druk van investeerders en regelgevers voor transparantie en verantwoording op het gebied van duurzaamheid, de verschuiving naar duurzame financiering en investeringen, en de evolutie van vrijwillige naar verplichte rapportagestandaarden. Fiscalisten moeten op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen om proactief advies te kunnen geven en risico’s te beheren.
Hoe verhouden vrijwillige tax governance codes zich tot wettelijke rapportagestandaarden over duurzaamheid?
Vrijwillige tax governance codes en benchmarks, zoals de VNO-NCW Tax Governance Code, de VBDO Tax Transparency Benchmark en de B-Team Principles, moedigen bedrijven aan om transparant te zijn over hun belastingpraktijken en helpen bedrijven om hun belastingstrategie af te stemmen op hun duurzaamheidsdoelstellingen. Ditzelfde geldt voor de rapportagestandaard GRI 207. Veel van deze disclosures kunnen ook gebruikt worden voor wettelijke rapportageverplichtingen onder de CSRD. Veel bedrijven zien door de bomen het bos niet meer. Als adviseur wordt van jou verwacht dat je hen begeleidt en helderheid verschaft.
Waarom is het belangrijk voor NOB-leden deze bijeenkomst bij te wonen?
Dit seminar biedt NOB-leden de kans om hun kennis en vaardigheden op het snijvlak van fiscaliteit en duurzaamheid te verdiepen. Door deel te nemen, krijg je inzicht in hoe je organisaties kunt adviseren over ESG-gerelateerde fiscale kwesties, leer je over de nieuwste regelgeving en trends, en netwerk je met collega’s en experts in het veld. Het is een onmisbare gelegenheid om je professionele ontwikkeling te bevorderen en een positieve impact te maken op zowel je klanten als de maatschappij.
Geen items gevonden
Schrijf je vandaag nog in via je persoonlijke pagina en verzeker je van een plek bij dit inspirerende en informatieve evenement. We hopen je daar te zien!