Vijf vragen aan Arie de Bakker over NFLT
Vijf vragen aan Arie de Bakker, voorzitter van de Raad van de Nederlandse Fiscale Leerstukken Taxonomie (NFLT) en werkzaam bij de Belastingdienst over de NFLT.
Wat was de aanleiding om NFLT op te richten?
Een van de grondleggers van de NFLT was Robert van der Jagt. Hij kwam met het idee om een zoekfunctie te creëren waarbij je door het toepassen van filters het zoeken steeds verder verfijnt en de kans op relevante treffers vergroot. De vraag was toen: wat heb je nodig om dat te realiseren? Zo kwamen we op de technologie van de taxonomie: begrippen die in groepen en categorieën worden beschreven, onderverdeeld en geordend om tot een eenduidige gegevensuitwisseling te komen. Op de website van de NFLT verwijzen we nog altijd naar een opname van Robert waarin hij meer vertelt over de aanleiding om de NFLT op te richten.
Wie waren daarbij betrokken?
De overheid, de rechtspraak, enkele grote uitgeverijen en de NOB. We mogen echt trots zijn op wat de initiatiefnemers hebben bereikt. Ik ken geen enkel ander juridisch vakgebied waar een dergelijke taxonomie zo breed wordt toegepast. Doordat alle deelnemers informatie metadateren aan de hand van dezelfde taxonomie neemt de vindbaarheid van fiscale content toe en wordt de zoekfunctie sterk verbeterd. Zelf ben ik ook werkzaam in een door professionals breed gebruikte kennisbank voor het familierecht, waar ik altijd pleit voor het gebruik van taxonomie, maar daar kijkt men tot nu toe vooral nog met enigszins jaloerse blik naar de fiscale taxonomie.
Wat is jullie doelstelling?
Ons doel is door het gebruik van metadata de vindbaarheid van fiscale leerstukken te versterken. Begrippen in spraakgebruik wijken vaak af van wettelijke begrippen. Neem bijvoorbeeld het begrip ‘eigen woning’ of ‘ auto van de zaak’. Zonder gebruik van de taxonomie is dat in de vakliteratuur lastig terug te vinden. Dit is slechts een voorbeeld; er zijn veel meer begrippen die fiscalisten gebruiken die anders worden genoemd in de wet. Dat is ook voortdurend in ontwikkeling door nieuwe wettelijke bepalingen en door rechtspraak. NFLT maakt het door de eenduidigheid van die begrippen makkelijker om de juiste informatie in de fiscale literatuur te vinden. We willen de fiscaliteit voor een zo breed mogelijke groep gebruikers toegankelijk maken.
Hoe gaat NFLT in zijn werk?
Tussen de 100 en 150 fiscalisten zijn actief op de verschillende deelgebieden van de taxonomie; momenteel hebben we 26 deelgebieden. De laatste twee toegevoegde taxonomiegebieden zijn BES en de Wet minimumbelasting 2024. Deze deelgebieden worden toegewezen aan fiscalisten van de NOB en de Belastingdienst, die samenwerken aan een onderwerp om het begrippenkader bij te werken. Nieuwe begrippen, bijvoorbeeld uit wetgeving en jurisprudentie, worden omgezet in een boomstructuur, oftewel de taxonomie. Dit schrijven gebeurt jaarlijks en wordt afwisselend aangestuurd door de aangesloten uitgeverijen. Het is een uitdaging om de taxonomie snel up-to-date te hebben. NFLT is als het ware de molenaar die het meel maakt, waar anderen weer producten van maken zoals brood, koekjes en pasta. En we bieden het gratis aan als open data, voor iedereen om te gebruiken in hun werk. De NFLT is vooral waardevol voor fiscalisten die buiten hun specialisme op zoek zijn naar informatie.
Komen er nog partijen bij?
NLFiscaal heeft zich inmiddels bij de NFLT aangesloten, en recentelijk is ook de Hoge Raad daarbij gekomen. Daar zijn we zeer trots op. De Hoge Raad gaat nu in hun arresten, dus direct bij de bron, begrippen aan de taxonomie toevoegen. Dat is een mooie ontwikkeling en een cruciale stap in het tot verdere volwassenheid brengen van de taxonomie.
Tot slot wil ik een oproep doen: we zijn altijd op zoek naar fiscalisten die lid zijn van de NOB en willen meewerken aan de taxonomie/begrippenlijst. Deze rol kwalificeert voor 4 PE-uren. Heb je interesse? Neem dan contact op met Manon Ultee van de NOB (m.ultee@nob.net).
Lees hier meer over de NFLT.