Vijf vragen aan Henk Koller over de regiobijeenkomsten GO ‘Proactief en samen deskundig’

Aanstaande juni en juli worden er vier regiobijeenkomsten georganiseerd door de Belastingdienst Grote Ondernemingen (‘GO’) met als motto ‘Proactief en samen deskundig’. Samen met NOB- en RB-leden zal op een interactieve manier de functionele samenwerking worden besproken. Tijd voor vijf vragen aan Henk Koller, directeur NOB.

Wat is de aanleiding voor deze nieuwe reeks aan regiobijeenkomsten?

Afgelopen jaar heeft de Belastingdienst MKB samen met ons en het RB maar liefst tien regiobijeenkomsten georganiseerd. Deze waren goed bezocht en tijdens de sessies waren goede dialogen tussen de leden en de Belastingdienst. De verbinding en het bouwen aan vertrouwen stonden daar centraal. Dit smaakte duidelijk naar meer en Belastingdienst GO gaf daarna al snel aan dat zij dit ook wilden. Iets dat wij als NOB zeker ondersteunen.

Is er een verschil tussen de regiobijeenkomsten MKB en die van GO? En zo ja, op welke manier?

Ja, dat is er. Bij de regiobijeenkomsten MKB zag je dat men met name op zoek was naar meer helderheid in processen. Bijvoorbeeld als ik een brief stuur, komt deze dan wel aan? En aan wie wordt deze toegewezen? Waarom kan ik geen vast contactpersoon krijgen etc.

Bij Belastingdienst GO is het eigenlijk zo dat er altijd wel een vast contactpersoon is bij de belastingdienst. De communicatie is snel gelegd met de klant coördinator. Ook kan redelijk goed bijgehouden worden wat de status is van een bepaalde dossier of aanvraag. De aandachtspunten die we bij de regiobijeenkomsten van Belastingdienst GO willen bespreken gaan juist over de ervaringen bij de individuele klantbehandeling. Maar ook de rol daarin van zowel de bedrijfsfiscalist als de belastingadviseur. 

Wordt er ook teruggegrepen op het recent gepubliceerde rapport ‘de relatie met de belastingdienst? En zo ja, welke elementen komen aan bod?

Dat is inderdaad een goede inspiratiebron voor deze sessies en deze zal zeker aan bod komen. Wat we met name uit het rapport haalden was de verharding van de relatie terwijl de wens voor een gelijkwaardige overlegcultuur groter is geworden. Wat we ook zien is dat wat leden meer ‘powerplay’ of ‘morele superioriteit’ noemen. Dat zit de procedurele rechtvaardigheid en een gelijkwaardige overlegcultuur in de weg. Dat is zonde. We zien dit ook terug in de boetesfeer. Administratief en wettelijk worden de (verzuim)boetes (geautomatiseerd) correct toegepast, maar de hoogte van de boetes staat volgens veel respondenten niet in verhouding tot het verzuim en het ontbreekt aan de menselijke maat en oog voor individuele omstandigheden.

Kun je iets meer vertellen over het programma en wat leden van de bijeenkomst kunnen verwachten?

Na de ontvangst zullen eerst wij samen met het RB een presentatie geven. De Belastingdienst GO zal dat ook vanuit haar kant doen. De individuele klantbehandeling en de rol daarin van onze leden staan in deze presentaties centraal.

Daarna zal de groep uiteengaan in kleinere subgroepen en zullen diverse stellingen worden besproken. Uiteraard kunnen deze wat provocerend zijn om zo de discussie op gang te helpen. Na een plenaire terugkoppeling is er nog een afsluitende netwerkborrel.

Wat hoop je zelf te ervaren tijdens de sessies?

Ik hoop op een interactieve sfeer waarbij je je ongeremd voelt om op een open en nette manier met elkaar in discussie te gaan. Dat kan over grotere trends gaan maar ook over specifieke ervaringen binnen de individuele klantbehandeling, met een klant coördinator of een middelspecialist. Het is heel belangrijk er vertrouwen in te hebben dat we elkaar als gelijkwaardige gesprekspartner zien en op een professioneel kritische manier met elkaar om blijven gaan. Zo komen we samen verder en past dit precies in het thema ‘proactief en samen deskundig’

Geïnteresseerd om een regiobijeenkomst GO bij te wonen? Meld je dan snel aan via deze LINK

Het laatste nieuws