Vijf vragen aan Lotte Hanegraaf over de PE-cursus ‘Effectief omgaan met perfectionisme’
Het vak van belastingadviseur vraagt om precisie, analytisch denkvermogen en een constante drang naar kwaliteit. Hoewel deze eigenschappen vaak bijdragen aan succes, kan perfectionisme ook een keerzijde hebben. Daarom biedt de NOB in het kader van Permanente Educatie (PE) een training aan, die leden helpt om effectief om te gaan met perfectionisme. Vijf vragen aan Lotte Hanegraaf, ervaren docent in de Beroepsopleiding Belastingadviseurs en trainer van deze cursus, over de aanleiding, het programma en de impact ervan op deelnemers.
Vijf vragen aan Lotte Hanegraaf, ervaren docent in de Beroepsopleiding Belastingadviseurs en trainer van deze cursus, over de aanleiding, het programma en de impact ervan op deelnemers.
Even voorstellen: waar kunnen de leden jou van kennen?
Ik ben Lotte Hanegraaf en inmiddels al zes jaar docent bij de Beroepsopleiding Belastingadviseurs. Samen met Marc Vos, Jolande Vos, Irene Hagenouw en Noah Zeevenhoven verzorgen wij het vaardighedentraject voor aspirant-leden. Het vaardighedentraject bestaat uit vijf verschillende cursussen. Dus de kans is best groot dat ik ieder aspirant-lid een keer tref in een training en dat veel leden mij daarom inmiddels wel kennen.
De kans is best groot dat ik ieder aspirant-lid wel een keer tref in een training
Wat is de aanleiding om deze cursus aan te bieden in het Programma Permanente Educatie?
De eerste training die we in het vaardighedentraject aanbieden, is de training Persoonlijke Effectiviteit. In die training bieden we altijd de mogelijkheid om een persoonlijke vraag voor te leggen aan de groep en daar samen over te sparren. Dat doen we om aspirant-leden de mogelijkheid te bieden stil te staan bij hun dagelijkse werkzaamheden en te reflecteren op hun persoonlijke effectiviteit.
Perfectionisme is een onderwerp dat we vaak voorbij horen komen. We merken ook dat de cursisten hoge standaarden hebben en gaan voor kwaliteit. Dan kan perfectionisme op de loer liggen, zeker als het gaat om het behalen van deadlines. Als je bijvoorbeeld acht keer een e-mail controleert voordat je hem verstuurt, werkt dat vertragend en kan het gebeuren dat je deadlines niet haalt. Dat levert vervolgens weer stress op.
Het leek ons waardevol om iets aan te bieden waarmee we de diepte in kunnen gaan over hoe om te gaan met perfectionisme. Perfectionisme kan in iemands aard zitten, maar ook door omstandigheden worden opgeroepen of versterkt. Zeker als je aan het begin van je carrière staat. Je moet presteren, je werk wordt door collega’s bekeken of beoordeeld, en daardoor is ook zichtbaar wat je doet. Je wilt geen fouten maken in je werk en perfectie nastreven. Terwijl fouten maken en daar van leren een natuurlijk onderdeel is van groeien in je functie en rol. Daar zit ook het verschil tussen floreren en perfectionisme. Bij floreren kun je fouten accepteren en ervan leren. Als je perfectionisme nastreeft, kun je dat niet accepteren en ga je steeds verder om te voorkomen dat je fouten maakt. Dat kan zoveel stress opleveren dat je daar last van kan hebben in de dagelijkse praktijk. En daar gaat deze training je bij helpen.
Hoe ziet het programma eruit?
De training duurt een dag. In de ochtend gaan we ervaringen uitwisselen en staan we stil bij ieders persoonlijke uitdagingen rondom perfectionisme. We gaan met oefeningen aan de slag, maar we delen ook theorie: hoe werkt perfectionisme in je hoofd? Wat is de psychologie erachter? In de middag focussen we vooral op heel concrete stappen die je kunt zetten om de dag erna meteen mee aan de slag te gaan.
Welke resultaten of veranderingen zie je bij deelnemers na afloop van deze cursus?
Ik hoop natuurlijk dat de cursisten inzicht krijgen in waar hun perfectionisme vandaan komt en welke kleine stappen ze kunnen zetten om te voorkomen dat ze terugvallen in perfectionisme. Voor de een betekent dit wat milder zijn naar zichzelf als het gaat om fouten maken. Voor een ander betekent het eerder hulp vragen. Iedereen heeft een andere aanpak die daarbij kan helpen.
Liggen er ook nog andere nieuwe PE-vaardigheidstrainingen op stapel?
Op 5 november ga ik de cursus ‘Stoppen met uitstellen’ geven. Ook dat is een thema dat we vaak voorbij zien komen tijdens de cursus Persoonlijke Effectiviteit. Ik denk dat iedereen zich wel eens schuldig maakt aan uitstelgedrag. Dat is niet erg, maar in sommige gevallen kan dit gedrag je verlammen in je werk.
Ook achter uitstelgedrag zitten vaak elementen of drijfveren waar je je niet bewust van bent. Daar kun je iets aan doen. De opzet van die cursus lijkt sterk op die van de cursus ‘Effectief omgaan met perfectionisme’. Zodra het programma rond is en de cursus is opengesteld, kun je hier meer over lezen en je inschrijven via de website van de NOB.
Deelnemen
Deelnemen aan de cursus ‘Effectief omgaan met perfectionisme’? Meld je dan aan via onderstaande knop.