Vijf vragen aan Michel Bilars
Dit voorjaar is Michel Bilars benoemd tot lid van het Algemeen Bestuur van de NOB, waar hij verantwoordelijk is voor de klankbordgroep kantoren met minder dan vijftien NOB-leden. In vijf vragen stelt hij zich graag voor aan de NOB-leden.
Allereerst, kun je je zelf voorstellen?
Mijn naam is Michel Bilars, ben getrouwd, heb twee studerende dochters en ben woonachtig in Den Haag. Ik ben managing partner/oprichter van het nichekantoor Aegis Tax Lawyers, gevestigd op Schiphol en sinds een klein jaar ook in Eindhoven. Het kantoor heeft een focus op de fiscale problematiek bij het grotere MKB en multinationals en richt zich daarnaast op Nederlands vastgoed en M&A.
In mijn vrije tijd sta ik graag één a twee keer per week op de golfbaan. Ik weet dat dit cliché klinkt, maar golf werkt enorm ontspannend en ik kan het dus echt van harte aanbevelen. Sinds een aantal jaren zit ik in de klankbord groep “kantoren met minder dan vijftien NOB-leden” waarvan de laatste maanden als voorzitter. Ik draag de NOB een warm hart toe en ben eigenlijk altijd wel actief geweest binnen de club. Zo ben ik mijn carrière heel lang geleden als voorzitter van de Jonge Orde van Belastingadviseurs (JOB) begonnen en zat ik vele jaren in de redactie van de Exposé en later de Orde. Het mooie van de NOB vind ik dat wij weliswaar concullega’s zijn, maar dat er desalniettemin een enorme bereidheid is onder de leden om kennis en ervaringen te delen. Ik vind dat van een enorme meerwaarde, naast de enorme toegevoegde waarde die de NOB biedt voor kantoren van groot tot klein.
Wat is de rol van de klankbordgroep kantoren met minder dan 15 NOB-leden?
De rol van deze klankbordgroep is tweeledig. Enerzijds is deze groep een belangrijke informatiebron voor het NOB-bestuur als het gaat om het vergaren van relevante informatie over de specifieke en meer algemene onderwerpen en dilemma’s waarmee kleine kantoren in de dagelijkse praktijk te maken hebben. Anderzijds heeft de groep ook een meer actieve rol als het gaat over het agenderen van onderwerpen die kennelijk bij kantoren van deze omvang spelen. Ik zou dan ook graag zien dat kleinere kantoren onze klankbordgroep nog makkelijker weten te vinden.
Waarom is de NOB belangrijk voor deze kantoren?
De NOB heeft kwaliteit voorop staan. Dat is altijd zo geweest. Waar in het verleden de NOB nog wel eens werd gezien als de beroepsorganisatie van met name de grotere belastingadvieskantoren, is dat inmiddels wel heel anders geworden. Voorop staat dat de belangen van de kleine kantoren net zo goed behartigd worden als die van de middelgrote en grote. Maar ook dat de kantoren – van groot tot klein – zich committeren aan de hoge NOB-standaarden. Recent was ik aanwezig bij een aantal regiobijeenkomsten van de belastingdienst, de NOB en het RB (Register Belastingadviseurs). Het valt mij op dat soort momenten dan altijd op dat de vermeende tegenstellingen tussen belastingdienst enerzijds en advieswezen anderzijds helemaal niet zo groot zijn. Kwaliteit loont tenslotte altijd.
Wat zie je als de belangrijkste uitdagingen waar kantoren met minder dan vijftien NOB-leden mee te maken hebben?
Ik zou zeggen de toenemende regeldruk. Kantoren met minder dan vijftien NOB-leden – en daar zijn er heel veel van – hebben immers geen afdelingen die zich fulltime kunnen bezighouden met zaken als de beroeps- en gedragsregels, Wwft, DAC6, horizontaal toezicht etc. Maar dat neemt niet weg dat het overgrote deel van deze kleinere kantoren desondanks hun zaken prima op orde hebben. En dat is iets om heel tevreden over te zijn.
In de Code of Conduct van de NOB is opgenomen dat NOB-leden verplicht zijn deel te nemen aan een vorm van gestructureerd overleg. Het bestuur heeft aangekondigd dat ze nadere regels gaat stellen over de vereisten aan dit overleg. Wat is de laatste stand van zaken?
Ja de NOB komt inderdaad met richtlijnen en mogelijkheden voor het organiseren van gestructureerd collegiaal overleg. Deze richtlijnen, die per 1 januari 2025 worden geintroduceerd , hebben ook impact op kantoren met minder dan vijftien leden. Het gestructureerd collegiaal overleg is bedoeld om beroeps- en gedragsregels te bespreken en te reflecteren op de toepassing daarvan in de dagelijkse praktijk. Het doel is om het bewustzijn rondom ethische dilemma’s te vergroten en de integriteit binnen ons vakgebied te versterken. Vanaf 2026 wordt deelname aan dit overleg bovendien een vast onderdeel van het jaarlijkse self-assessment, waarin leden verantwoording moeten afleggen over hun deelname en betrokkenheid.
Voor zelfstandige belastingadviseurs en bedrijfsfiscalisten zonder collega’s binnen hun organisatie gaat de NOB vanaf 1 januari a.s. ondersteuning bieden in het opzetten van gestructureerde overlegvormen met andere NOB-leden.
Ook gaat de NOB ledencounsels aanstellen, voorlopig worden dat vier counsels voor belastingadviseurs en één voor bedrijfsfiscalisten. NOB-leden kunnen deze ledencounsels raadplegen voor het bespreken van ethische vraagstukken. De komende periode worden de NOB-leden en kantoren verder geïnformeerd over de richtlijnen en mogelijkheden voor het organiseren van collegiaal overleg.