Vijf vragen aan Remco van der Zwan

Dit voorjaar trad Remco van der Zwan (partner bij EY) toe tot het Algemeen Bestuur van de NOB. Met portefeuilles als de Kerngroep Rechtsbescherming & Rechtszekerheid en de Commissie Knelpunten staat hij aan de lat om deze belangrijke thema’s verder op de kaart te zetten. Tijd voor een kennismaking!

Kun je iets vertellen over je achtergrond en je ervaring binnen de fiscale sector?

Ik ben eind jaren negentig begonnen als btw-adviseur en doe dat nog steeds. Btw is ontzettend interessant en ook steeds relevanter. Zowel nationaal als internationaal. Ik richt me vooral op nationale klanten. Mijn klantenkring is heel divers, van vastgoedbedrijven en publieke instellingen tot organisaties in de gezondheidszorg en profit bedrijven.

Als partner bij EY heb ik veel direct contact met klanten én stakeholders, waaronder de Belastingdienst. Dat persoonlijke contact vind ik heel waardevol. Het is juist die menselijke interactie die voor mij het verschil maakt.

In de loop der jaren ben ik me meer gaan richten op de strategische vraagstukken. De complexiteit van fiscale wetgeving neemt toe, en ik zie het als uitdaging om deze regels begrijpelijk en toepasbaar te maken voor mijn klanten. Ons werk draait voor een groot deel om het uitleggen van regelgeving, veel meer dan om het bedenken van fancy structuren, zoals soms wordt gedacht. Goede uitleg en toepassing zorgen uiteindelijk voor een beter functionerend fiscaal systeem. Daarin ligt volgens mij de echte waarde van ons vak.

De complexiteit van fiscale wetgeving neemt toe, en ik zie het als uitdaging om deze regels begrijpelijk en toepasbaar te maken voor mijn klanten

Naast mijn werk ben ik jarenlang hockeycoach geweest voor de teams van mijn dochters. Het werken met jonge mensen vind ik fantastisch. Complimenten geven en hen ook figuurlijk zien groeien, vooral bij de jongste kinderen, is enorm geinig. Bij pubers is dat wat uitdagender, maar het leert je ook weer andere vaardigheden. Op het hockeyveld kom je allerlei mensen tegen, van collega’s tot klanten. Het spelletje zelf vind ik ook erg leuk, vooral om te zien hoe mensen opereren in een team en samenwerken.

Wat heeft je gemotiveerd om deel uit te maken van het algemeen bestuur van de NOB?

Voor mij voelt het alsof de cirkel weer rond is. Ik was in mijn beginjaren mede-oprichter van de JOB (Jonge Orde van Belastingadviseurs), waar we manieren bedachten om jonge belastingadviseurs meer bij de beroepsgroep te betrekken. Later ben ik ook docent geweest bij de SOB. Toen de kans kwam om bestuurslid te worden bij de NOB, voelde dat als een logische volgende stap. Vooral ook vanwege de portefeuille die ik heb. Als belastingadviseur wil je belastingplichtigen zekerheid bieden. Mijn werk binnen de Kerngroep Rechtsbescherming & Rechtszekerheid en de Commissie Knelpunten sluit hier naadloos bij aan. Ik geloof dat heldere en uitlegbare regelgeving niet alleen de belastingmoraal versterkt, maar ook bijdraagt aan een eerlijk en goed functionerend systeem. Daarnaast zie ik het als onze taak om aan te geven waar regelgeving in de praktijk niet werkbaar is, zodat we als beroepsgroep kunnen bijdragen aan een beter systeem voor iedereen.

Wat is de rol van de Kerngroep Rechtsbescherming & Rechtzekerheid?

De kerngroep heeft een dubbele taak: enerzijds formeel, gericht op regelgeving en rechtszekerheid, anderzijds praktisch, waarbij we kijken hoe regelgeving in de praktijk uitpakt. Goede regelgeving opstellen is namelijk een complexe opgave. Vanuit Den Haag komen veel wensen en eisen waaraan regelgeving moet voldoen, maar tegelijkertijd moet deze ook uitvoerbaar en handhaafbaar zijn. Dat blijkt in de praktijk vaak een uitdaging.

Wat wil je de komende bestuursperiode bereiken?

Dit voorjaar hebben we opnieuw een knelpuntennotitie uitgebracht die veel aandacht heeft gekregen. Voor het komende jaar willen we ons als NOB ook richten op uitlegbare wetgeving en het gesprek verder aangaan met het Ministerie van Financiën, de Belastingdienst en de politiek, juist om onze praktijkervaringen met ze te delen.

De bedoeling is dat we in 2025 met een nieuwe notitie komen, waarin we niet alleen knelpunten signaleren, maar ook oplossingsrichtingen aandragen. Natuurlijk kunnen we niet alles oplossen, en dat is ook niet onze rol. Maar als we enkele belangrijke onderwerpen kunnen agenderen en verder brengen, is dat al enorm waardevol. Wij kunnen bijvoorbeeld aangeven welke ‘radertjes’ in het systeem anders zouden kunnen werken, maar uiteindelijk ligt de besluitvorming bij de politiek en de uitvoerbaarheid bij de Belastingdienst. Ons vak draait om signaleren en informeren: we brengen in kaart wat er in de praktijk misgaat en delen die inzichten met de Belastingdienst, het ministerie en natuurlijk onze klanten.

Welke boodschap wil je meegeven?

Als NOB hebben we een unieke positie. We hebben ruim 6.000 leden die midden in de maatschappij staan en fungeren als de ogen en oren van de fiscale praktijk. Die kennis delen we graag – op een constructieve en positieve manier – met de overheid en andere stakeholders. Het is belangrijk dat zij ons zien als een betrouwbare partner met toegevoegde waarde, die meedenkt en oplossingen aandraagt waar mogelijk.

Daarbij is het belangrijk dat we niet pretenderen een grotere rol te hebben dan we daadwerkelijk hebben. Onze kracht ligt in het bieden van waardevolle inzichten vanuit de praktijk. We signaleren wat er speelt bij grote én kleine ondernemingen. We zien ook het bredere maatschappelijke belang. Bijvoorbeeld wanneer we horen van buitenlandse investeerders dat zij moeite hebben met de continu veranderende regelgeving in Nederland. Dat raakt niet alleen de belastingmoraal, maar ook de werkgelegenheid en het vestigingsklimaat. Het zou toch mooi zijn als we met elkaar een systeem kunnen bouwen dat rechtvaardig, uitlegbaar én werkbaar is. Dat is niet alleen goed voor de economie, maar ook voor de samenleving als geheel.

Het laatste nieuws