Beschermd: Intercollegiaal overleg
Elk NOB-lid is verplicht om deel te nemen aan een vorm van gestructureerd intercollegiaal overleg over de toepassing van de beroeps- en gedragsregels. (artikel 16 lid 3 van de Code of Conduct).
Het doel van deze verplichting is de bewustwording ten aanzien van ethische dilemma’s te vergroten en leden te stimuleren te reflecteren op hun eigen handelen bij de uitoefening van hun beroep.
Deze verplichting is een belangrijke middel om de kwaliteit van de beroepsuitoefening hoog te houden. Vanaf 2026 zullen leden in hun jaarlijkse self-assessment moeten bevestigen dat zij deelnemen aan een gestructureerde vorm van intercollegiaal overleg.
Uitgangspunten intercollegiaal overleg
Van alle leden wordt verwacht dat zij deelnemen aan een vorm van gestructureerd intercollegiaal overleg. Leden die zelfstandig werken of geen mogelijkheid tot collegiaal overleg hebben binnen de eigen organisatie moeten daarvoor de samenwerking zoeken om aan deze lidmaatschapsverplichting wordt voldaan.
- Het doel van het collegiaal overleg is te reflecteren op de toepassing van de beroeps- en gedragsregels in de dagelijkse praktijk en het vergroten van de bewustwording van voorkomende dilemma’s en de eigen integriteit.
- De verplichting geldt voor alle leden van de NOB.
- Van leden wordt verwacht dat zij gedurende het jaar regelmatig deelnemen aan intercollegiaal overleg. In het jaarlijkse self-assessment (voor het eerst in 2026, over 2025) vragen we je te verklaren dat aan de verplichting van intercollegiaal overleg is voldaan.
- Steekproefsgewijs kan worden gevraagd hoe het intercollegiaal overleg waaraan je deelneemt is ingericht.
- Bij overleg over cliëntcasussen moet de geheimhoudingsplicht ten opzichte van degenen die niet betrokken zijn bij de dienstverlening aan betreffende cliënten worden gewaarborgd.
- Advocaten die voldoen aan de door de NOvA voorgeschreven verplichting tot gestructureerde feedback (d.m.v. intervisie, gestructureerd intercollegiaal overleg of een peer review) voldoen daarmee ook aan de verplichting tot intercollegiaal overleg van de NOB.
Het intercollegiaal overleg over de toepassing van de beroeps- en gedragsregels kan worden gecombineerd met fiscaal vaktechnisch overleg of door middel van een gremium binnen de organisatie waarbinnen van gedachten wordt gewisseld over de keuzes die worden gemaakt in de advisering, hoe zich die keuzes verhouden tot (onder meer) de beroeps- en gedragsregels, de tax principles en de wijze waarop daarover wordt gecommuniceerd met de cliënt.
Voor leden die geen collega’s hebben binnen hun eigen kantoor of organisatie biedt de NOB ondersteuning in het opzetten van gestructureerde overlegvormen met andere NOB-leden. Als je van deze mogelijkheid gebruik wil maken stuur dan een mail naar Daniëlle Gunning.
De Richtlijnen intercollegiaal overleg bieden een handreiking hoe het intercollegiaal overleg georganiseerd kan worden.
Heb je buiten het reguliere intercollegiaal overleg incidenteel behoefte aan overleg over de toepassing van de beroeps- en gedragsregels dan kun je een ledencounsel raadplegen.