Maatwerk en confectie
Dit jaar brak Artificial Intelligence (AI) definitief door bij een groot publiek. Met ChatGPT konden middelbare scholieren voortaan met één druk op de knop complete essays en boekbesprekingen afleveren. En geef ze eens ongelijk.
Waarom nog zelf urenlang ronddwalen in de krochten van Google en Wikipedia? Om vervolgens met veel knip- en plakwerk een gebrekkige tekst in elkaar te flansen? Als ChatGPT zoveel beter en efficiënter is! Waarom het hoofd breken over een vraagstuk waarvan het antwoord allang ergens rondzweeft op het wereldwijde web? De meesten van ons hebben de neiging eigen creativiteit schromelijk te overschatten. Zo oorspronkelijk zijn onze gedachten meestal niet.
Doodzonde hoeveel denkkracht en tijd wordt verspild aan telkens opnieuw het wiel uitvinden. Niet alleen belastingadviseurs krijgen hiermee te maken, maar ook medisch professionals. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat onlinepatiëntenvragen kwalitatief beter worden beantwoord door ChatGPT dan door artsen van vlees en bloed. Opmerkelijk genoeg was de robot ook aardiger dan de dokter. Hij toonde meer inlevingsvermogen dan een echte arts.
Als we zelfs medisch advies, over echt belangrijke kwesties die onze fysieke en mentale gezondheid betreffen, beter kunnen inwinnen bij een kunstmatig intelligente chatbot, dan geldt dat natuurlijk helemaal voor belastingadvies. Deze zomer werden de eerste AI-belastingadviseurs opgericht. Als voorbode van een nieuwe tijd, waarin het antwoord op de meeste belastingvragen niet langer de tussenkomst vereist van een levende adviseur. Het is een win-winsituatie voor de belastingadviespraktijk. Artificial Intelligence maakt “standaard” adviezen toegankelijk voor een breed publiek. Terwijl daarmee voor de adviseur ruimte wordt gecreëerd om zich meer te richten op complexe, hoogwaardige zaken. Maatwerk en confectie gaan hand in hand.
Paul Laseur