NOB 2024

De start van een nieuw jaar. Nog een keer terugkijken op 2023 en wat staat ons dit nieuwe jaar te wachten. Aan het woord zijn de leden van het dagelijks bestuur van de NOB: Niels Boef, Sylvia Dikmans en Edwin Visser.

Niels, wat waren voor jou de belangrijkste gebeurtenissen het afgelopen jaar en wat brengt 2024 ons?

Laat ik eerst beginnen met iedereen, ook namens mijn collega-bestuursleden van de NOB, een goed 2024 toe te wensen.

In 2023 is er veel gebeurd, zowel op fiscaal gebied als bij onze vereniging. Laten we bij het eerste beginnen. In 2023 waren Box 3 en Pillar II opnieuw veelbesproken onderwerpen. Deze onderwerpen komen natuurlijk ook weer aan bod in 2024. Ook krijgen we straks een nieuw kabinet, wat zijn de fiscale gevolgen? Waar komen de accenten te liggen? Daar ben ik benieuwd naar. 2024 is voor de vereniging een bijzonder jaar. De NOB bestaat dit jaar 70 jaar. Daar staan we onder andere tijdens ons jaarcongres op 14 mei uitgebreid bij stil.

2024 betekent ook een bestuurswissel. Dit jaar zit mijn periode als voorzitter erop. Tijdens de ALV, die voorafgaand aan het jaarcongres wordt gehouden, ga ik het stokje overdragen. Traditiegetrouw betekent deze bestuurswissel ook een nieuwe herijking van onze strategie voor de komende drie jaar. Daar zijn we nu druk mee bezig. Het is nog te vroeg om daarop voor te sorteren, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de NOB op de ingeslagen weg doorgaat.

Rechtsbescherming en Rechtszekerheid

Kijkend naar onze huidige speerpunten, ben ik er trots op dat we ook daar een aantal stappen hebben gezet. Laat ik beginnen met Rechtsbescherming en Rechtszekerheid. Afgelopen jaar hebben we aan het ministerie van Financiën en het ministerie van Justitie en Veiligheid het rapport ‘Constitutionele toetsing: ook in Nederland?’ aangeboden. Daarin pleiten we voor constitutionele toetsing in Nederland door een apart constitutioneel hof. Dit leidt tot een betere rechtsbescherming en tot verbetering van de kwaliteit van wetgeving, ook op fiscaal vlak, om daarmee de rechtsbescherming van burgers te waarborgen. De commissie Knelpunten heeft een aantal knelpunten in wet- en regelgeving geïdentificeerd. De oprichting van de Stichting Ondersteuning Fiscale Rechtshulp (SOFiR) was dit jaar een feit. SOFiR is een gezamenlijk initiatief met NVAB, RB en NOB, gericht op het bieden van fiscale rechtshulp aan minderbedeelden en het belichten van maatschappelijke problematiek op dit gebied.

Onze bijdrage aan het maatschappelijke debat

Een ander speerpunt is onze bijdrage aan het maatschappelijke debat. Dat doen we onder andere via onze commissie wetsvoorstellen om zo een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van consistente, duidelijke, rechtvaardige en uitvoerbare regelgeving. Maar ook zoeken we soms de media op, bijvoorbeeld over het eerdergenoemde Box III-dossier en een interview waarin ik mijn zorgen uitte over de verslechtering van het fiscale vestigingsklimaat in Nederland. In dat interview benoemde ik een aantal kritieke punten uit het Belastingplan 2024: de ongelijke belastingdruk voor ondernemers, beperking van fiscale tegemoetkoming voor expats en afschaffing van de vrijstelling van dividendbelasting bij aandeleninkoop. Maatregelen die het concurrentievermogen van Nederland aantasten.

Een ander speerpunt van de NOB is toezicht en handhaving. Edwin, jij hebt horizontaal toezicht fiscaal dienstverleners (HT FD) in portefeuille. Hoe kijk jij terug op dit dossier?

Het belangrijkste wapenfeit afgelopen jaar was toch wel dat ik samen met Pieter Asjes namens de NOB een handtekening heb kunnen zetten onder het koepelconvenant met de Belastingdienst. Hierdoor is het voor onze leden mogelijk om via de NOB deel te nemen aan HT FD op het niveau fiscaliteit.

We hebben daarbij een protocol geïntroduceerd met voorwaarden voor deelname en specifieke eisen aan belastingaangiften, vastgelegd in het NOB-framework. Om deel te kunnen nemen voeren we een entreetoets uit op het kwaliteitssysteem van de fiscaal dienstverlener. Bij positieve beoordeling en een externe deskundigenverklaring melden we de fiscaal dienstverlener aan bij de Belastingdienst.

De Belastingdienst beoordeelt vervolgens of deelname aan HT mogelijk is. Het convenant biedt een gestructureerd kader voor samenwerking tussen de NOB en de Belastingdienst, bevordert kwaliteit en draagt bij aan een transparante fiscale dienstverlening.

Sylvia, wat zie jij voor 2024 als belangrijkste ontwikkelingen?

Laat ik beginnen met de groei van de NOB. Afgelopen jaar schreven we ons 6000ste lid in. Een mijlpaal. Deze groei zet zich ook het komende jaar door. Om de integriteit en kwaliteit van al die leden te kunnen bewaken hebben we ons ledentoezicht verder aangepast.

Het bestaande PE-aanbod is verder uitgebreid met een voor alle leden verplichte e-learningmodule over de beroeps- en gedragsregels. Daarnaast is de verplichte jaarlijkse self-assessment over de toepassing van de beroeps- en gedragsregels afgelopen jaar ingevoerd. Met de e-learning willen we onze leden ondersteunen in het uitvoeren van hun werkzaamheden volgens de geldende standaarden.

Ook willen we hen stimuleren tot reflectie op hun professioneel handelen. Deze eerste e-learningmodule is bedoeld als een (hernieuwde) kennismaking met de beroeps- en gedragsregels (de Code of Conduct) en de Tax Principles en omvat oefenvragen en een toets.  Ook alle nieuwe leden van de NOB moeten deze e-learning volgens als zij worden toegelaten tot het lidmaatschap. Elk volgend jaar komt er een nieuwe e-learning die ingaat op een specifiek onderwerp. In 2024 gaat de e-learning over geheimhouding.

Het self-assessment beoordeelt de daadwerkelijke naleving van de beroeps- en gedragsregels. Leden die afwijkende antwoorden geven wordt gevraagd dat toe te lichten. Het self-assement wordt een belangrijk onderdeel in het verdergaande toezicht door de NOB. Dat past bij de ontwikkeling die we als vereniging doormaken. Leden die niet willen meewerken aan het self assessment kunnen geen NOB-lid blijven. Maar we zien gelukkig dat het overgrote deel van onze leden aan deze nieuwe verplichtingen heeft voldaan.

Tijdens de ALV op 14 mei introduceren wij ook de leden van de nieuw op te richten Raad van Advies. Deze Raad van Advies gaat als klankbord dienen en ons gevraagd en ongevraagd adviseren over het realiseren van onze strategische doelstellingen, de positionering van de NOB en de communicatie met leden en andere stakeholders. Met deze blik van buiten hopen we nog effectiever te kunnen zijn in het behalen van onze doelstellingen.

Het laatste nieuws