Internationale ontwikkelingen in de vpb

Doelgroep

De cursus is een verplichte cursus in het Technisch traject algemeen. Aspirant-leden die een ander traject volgen, kunnen deze cursus volgen als onderdeel van het keuzeprogramma.

Docenten

Loes van Hulten (Deloitte) en Lisanne Rijff (BDO).

Cursusomschrijving

Er is de afgelopen jaren veel nieuwe wetgeving geïmplementeerd op het gebied van de internationale vennootschapsbelasting. Het bestrijden van misbruik en het vergroten van transparantie zijn hierbij belangrijke thema’s.

In deze cursus wordt gestart met een algemene introductie op het internationale fiscale (vpb) speelveld. De docenten gaan in op vragen als: welke beleidsmatige invloeden spelen er in het internationale fiscale domein? En: wat is in dit kader de rol van de OESO, de Verenigde Naties en de Europese Unie?

Vervolgens is er aandacht voor een selectie van meer specifieke onderwerpen op het gebied van misbruikbestrijding en transparantie in de vennootschapsbelasting, zoals ATAD, MLI, Pijler 2 en DAC6. Hierbij wordt ingegaan op Europese richtlijnen, de nationale implicaties daarvan, alsmede op kwesties op het gebied van internationaal belastingrecht.

In het laatste deel van de cursus wordt een vooruitblik gegeven, door te bespreken welke ontwikkelingen (bijvoorbeeld richtlijnvoorstellen) er in de toekomst te verwachten zijn.

Werkwijze

De materie wordt door de docenten in een interactief college belicht. Afwisselend zal theorie en casuïstiek behandeld worden, waarbij de cursisten in groepjes aan casussen zullen werken.

De cursisten ontvangen voorafgaand aan de cursus een verplichte voorbereidingsopdracht. De (ingezonden) uitwerkingen van de voorbereidingsopdracht worden tijdens de cursus besproken.

Praktische gegevens

Tijdsbeslag:1 dag (2 dagdelen)
Werktijden:10.00 tot 17.15 uur
Kosten:Zie kosten / bedrag bij annulering, afwijzing of afwezigheid € 300,00 (excl. btw)
Deelnemers:maximaal 25 personen