Reactie Pakket Belastingplan 2025

We hebben met interesse de voorstellen gelezen en geven graag een reactie.

Het kabinet Schoof presenteerde op 13 september 2024 het regeerprogramma; de nadere uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. Werken moet lonen, zo luidt de boodschap. Met gerichte maatregelen op het vlak van koopkracht en inkomenszekerheid wil het kabinet daar aan bijdragen. Ook kondigde het kabinet aan maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terug te draaien, zoals de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting, de tariefverhoging box 2 en de verdere versobering van de expatregeling.

Wat zien we daarvan terug in de plannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd? Is dit de langverwachte opmaat naar de fundamentele herziening van het belastingstelsel?

Uit het pakket Belastingplan 2025 blijkt dat het kabinet een lastenverlichting wil voor werkende middeninkomens. Het doel is meer loon naar werken door een lastenverlichting op arbeid en verlaging van de marginale druk voor burgers. Doordat veel maatregelen op elkaar inwerken is het lastig in te schatten of dit wordt gerealiseerd.

Er is aandacht voor het ondernemingsklimaat en de concurrentiepositie van Nederland. Het kabinet geeft in het regeerprogramma aan de ambitie te hebben in deze regeerperiode de basis te leggen om weer tot de top 5 van meest concurrerende landen wereldwijd te horen. In dat kader kan de NOB het terugdraaien van een aantal maatregelen goed begrijpen.

De huidige belastingmix vraagt om herbezinning. Nederland vergrijst snel en kent ook een hoge afhankelijkheid van belastingen op arbeid. Daarnaast maakt het grote aandeel van belastingen op arbeid en winst, de belastingmix vanuit een economisch perspectief meer verstorend dan nodig is.

Een groter aandeel van economisch minder verstorende verbruiks-, transactie- en groene belastingen kan de belastingmix houdbaar maken. De visie op de transformatie van het huidige belastingstelsel naar een robuust toekomstbestendig stelsel komt niet uit de verf in de gepresenteerde wetsvoorstellen.

Het nieuwe kabinet zet in op wetgeving die begrijpelijk en uitvoerbaar is en in de praktijk werkt zoals de bedoeling is. De NOB vind het positief dat in de toelichting op de wetsvoorstellen bij de verschillende maatregelen wordt ingegaan op de doeltreffendheid en doelmatigheid daarvan.

In de onderstaande bijlagen gaan we in op de verschillende voorstellen.


Gerelateerd