Speerpunten: Mentorprogramma NOB-Vrouwennetwerk – Marthe Kleinjan

In de fiscaliteit zitten nog altijd relatief weinig vrouwen in leidinggevende posities. Toen het NOB-Vrouwennetwerk werd opgericht in 2019, was naar schatting maar 15% van de partners bij de grotere advieskantoren vrouw. Bij kleinere kantoren was het beeld niet anders. Binnen de NOB bleek het vaak lastig om vrouwelijke kandidaten te vinden voor vrijgekomen rollen binnen besturen en commissies en op NOB-bijeenkomsten waren mannen meestal ruim in de meerderheid. Het NOB-Vrouwennetwerk is opgericht o.a. met als doel om het netwerk van vrouwelijke fiscalisten te versterken waarmee ook vrouwelijke rolmodellen binnen de fiscaliteit meer zichtbaar worden. Met het onderling delen van kennis, contacten en ervaringen wordt een bijdrage geleverd aan het bevorderen van diversiteit in de bredere fiscaliteit.

Marthe Kleinjan – Het doel van het vrouwennetwerk sprak mij aan en een rol in het bestuur leek mij een mooie gelegenheid om een bijdrage te leveren om andere vrouwen te helpen groeien. Ik vind het zo jammer wanneer talentvolle vrouwen een ander pad kiezen omdat ze geen voorbeeld hebben of denken dat ze werk en privé niet kunnen combineren of dat er in een organisatie geen plek voor hen kan zijn.

Mentorprogramma
Een van de eerste initiatieven van het NOB-Vrouwennetwerk was de introductie van een mentorprogramma. Het doel van dit programma is van elkaar te leren, ervaringen te delen en een breder netwerk op te bouwen. Zeker voor vrouwen die in organisaties werken waar weinig vrouwen in leidinggevende rollen zitten, biedt het mentorprogramma de mogelijkheid om van de inzichten van een meer ervaren vrouwelijke fiscalist te leren. Iemand die vanuit dezelfde context ervaring heeft met bepaalde problematiek. 

Je was zelf mentor, wat waren jouw ervaringen?
Het was in coronatijd. De eerste keren waren onze gesprekken dan ook virtueel. Mijn mentee gaf aan waar zij tegenaan liep in haar werk, hoe zij haar werk ervaarde in een omgeving waar heel weinig vrouwelijke collega’s waren. Zij was benieuwd wat mijn ervaringen daarin waren en hoe ik daar mee was omgegaan. Een van de onderwerpen die we bespraken was hoe binnen een masculiene cultuur impact te maken en nog steeds trouw te blijven aan jezelf. Het was opvallend en tegelijkertijd geruststellend hoeveel overeenkomsten er waren in onze ervaringen en observaties over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Uit die herkenning zag ik een soort zelfvertrouwen opbloeien, zo van, “het ligt niet aan mij” en “ik ben niet alleen”. 

Mentorprogramma NOB-breed
Ik vind dat een goede ontwikkeling. We hebben iedereen hard nodig, mannen, vrouwen, jongeren en ervaren mensen. Daarbij is het belangrijk dat er een omgeving gecreëerd wordt waar mensen zich gewaardeerd en veilig voelen zodat ze zich bereid voelen om hun volle talenten in te zetten. Een mentorprogramma waar alle leden die zichzelf en een ander willen helpen ontwikkelen aan mee kunnen doen kan daaraan bijdragen. Mijn advies aan deze groep mentoren en mentees is daarbij om te proberen je kwetsbaar op te stellen. Vraag waar iemand tegen aanloopt en deel de ervaringen over momenten waarin je zelf voor een lastige uitdaging stond. Op deze manier ontstaat een connectie en kom je tot nieuwe inzichten en perspectieven.

Als laatste zou ik de mentoren en mentees ook mee willen geven om elkaar de tijd te gunnen. Investeer in deze nieuwe relatie. Het kost tijd om een relatie aan te gaan en de connectie met elkaar te vinden. Ik heb er alle vertrouwen in dat de mentoren en mentees genoeg gemeenschappelijks hebben om een goed gesprek te hebben maar om echt de verbinding maken dat vergt geduld. Neem daar de tijd voor. 

Meer weten over het NOB-Mentorprogramma? Lees hier het interview met Susanne de Nooijer.

Gerelateerd