Vijf vragen aan Adriaan Bijleveld over de Verdiepingscursus Tax Technology

De beroepsopleiding belastingadviseurs start met een verdiepingscursus Tax Technology voor loonbelasting-, omzetbelasting- en Transfer Pricing specialisten. Adriaan Bijleveld, secretaris van de sectie Tax Technology licht toe waarom deze verdiepingscursus is toegevoegd aan het curriculum van de beroepsopleiding.

We hebben de algemene cursus Tax Technology al in het curriculum van de Beroepsopleiding Belastingadviseurs. Waarom gaan we het curriculum dan uitbreiden met deze ‘Tax Technology’ verdiepingscursus?

De algemene cursus is sinds 2017 in het curriculum opgenomen, omdat aspirant-leden tijdens hun dagelijkse fiscale werkzaamheden steeds meer met technologie en data (analyse) te maken kregen. Hierbij horen vaardigheden die ze als fiscale recht/economie studenten op de universiteit niet hebben ontwikkeld. De feedback op de algemene cursus was dat er een grote behoefte is om de theorie in de praktijk toe te passen. Als sectie zijn we daarom gaan nadenken hoe we die vaardigheden aan onze aspirant-leden kunnen gaan bijbrengen. Daar is deze verdiepingscursus uit voortgekomen.

Hebben de cursisten specifieke voorkennis nodig?  

Naast affiniteit met het onderwerp is het het belangrijk om enige basiskennis van Excel te hebben, aangezien we dit programma hoofdzakelijk gaan gebruiken tijdens de cursusdag. Ook komt er een voorbereidingsopdracht, zodat de cursisten goed voorbereid aan deze cursus beginnen.

Wat is het doel van deze cursus? En voor wie is deze cursus bestemd?

Om met de doelgroep te beginnen. Deze cursus is gericht op de omzetbelasting-, loonheffing- en transfer pricing specialisten. Juist zij zijn in hun dagelijkse praktijk veel bezig met technologie en data analyses. Het doel van deze cursus is vooral het aanleren van ‘data denken’: welke data is nodig om voor cliënten relevante analyses te maken en omgedraaid welke vraag kan je oplossen met de ontvangen data? Het kunnen verrichten van dergelijke analyses is even belangrijk als de fiscale behandeling van de uitkomst. Voor ons is het dus belangrijk dat de aspirant-leden deze vaardigheden ‘jong’ leren.

Deze cursus wordt niet online gegeven, waarom kan deze cursus alleen fysiek gegeven worden?

De cursus is best uniek. Aan de cursus kunnen 50 aspirant-leden deelnemen. Deze groep wordt vervolgens opgesplitst in drie specialisaties (omzetbelasting, loonheffing en transferpricing). Elke groep heeft twee docenten, die met de aspirant-leden aan de slag gaan. Aan het eind van de dag komen de drie groepen weer bijeen en presenteren zij hun eindresultaat. Het is dan de bedoeling dat ze over deze resultaten gaan discussiëren en dat er zo fiscale kruisbestuiving ontstaat over de uitgevoerde analyses, de gebruikte data en uitkomsten.

Verwacht je nog een verdere uitbreiding van het curriculum?  

Ja zeker, in de huidige cursus gaan we enkel high-level in op enkele mogelijkheden van data analyse. In de toekomst kan worden gedacht aan andere thema’s zoals datavisualisatie of werken met ERP-systemen. Het doel is dat de NOB haar leden in staat stelt om tax technologie en data analyses toe te passen in hun werk. In de toekomst zullen cliënten deze vaardigen namelijk ook steeds meer van ons verwachten.

Het laatste nieuws