Vijf vragen aan Susanne de Nooijer over het NOB-Mentorprogramma

In navolging van het mentorprogramma van het NOB-Vrouwennetwerk start de NOB met een mentorprogramma voor alle NOB-leden. Vijf vragen aan Susanne de Nooijer, lid van het Algemeen Bestuur van de NOB en trekker van dit NOB-mentorprogramma.

Waarom start de NOB met het NOB-mentorprogramma?

Al eerder is het NOB-Vrouwennetwerk met een mentorprogramma gestart. Dat is heel positief ontvangen. Naar aanleiding van dat mentorprogramma ontvingen we regelmatig de vraag of ook mannen aan dit programma konden meedoen. We hebben vervolgens dit voorjaar een enquête gehouden onder onze leden om de behoefte te peilen voor een NOB-breed mentorprogramma. Daar kregen we veel positieve reacties op. Daarom hebben we besloten om een mentorprogramma op te zetten waar al onze leden aan deel kunnen nemen. We geven hiermee ook opvolging aan een van de speerpunten van het bestuur te weten ‘het bevorden van diversiteit’.

Hoe werkt het mentorprogramma?

Je kan deelnemen aan dit mentorprogramma als mentor of mentee. We hebben vooraf een aantal thema’s gedefinieerd op basis waarvan de matches worden gemaakt. Je kunt sparren over de thema’s governance en ethiek, diversiteit en inclusie, persoonlijke groei en een volgende carrièrestap. Ook de organisatie waar je werkt, welke rol je hebt en het aantal jaren werkervaring spelen mee bij het matchen van een mentor en mentee. Zodra de match gemaakt is ontvangen de mentoren en mentees ieders contactgegevens. Het initiatief voor een eerste gesprek ligt bij de mentee. Het mentorprogramma duurt één jaar en binnen dat jaar spreken de mentoren en mentees elkaar een aantal keren.

Om een voorbeeld te noemen. Een gesprek tussen een mentor en een mentee kan gaan over work-life balance. Ik merk dat dit niet alleen iets is wat bij vrouwen speelt maar dat ook steeds meer mannen daar mee bezig zijn.  En als je kijkt naar de nieuwe jongere generatie, lijkt het of tijd als veel kostbaarder wordt ervaren. Als mentee bespreek je dan met je mentor hoe je daar mee om kunt gaan en nog belangrijker, hoe ga je daar binnen je organisatie over in gesprek.

Voor wie is het mentorprogramma interessant?

Het is voor iedereen interessant. Of je nu op een klein kantoor of een groot kantoor werkt. Of je bedrijfsfiscalist of belastingadviseur bent en of je jong of al wat ouder bent. Voor mentoren vragen we wel minimaal vijf jaar werkervaring. Voor een mentee is het fijn om een mentor te hebben die meer werkervaring heeft. Maar dat is uiteraard ook weer afhankelijk waar je naar op zoek bent. Stel je bent al een jaar of tien aan het werk en je overweegt een carrièrestap. Dan is het fijn om een mentor te hebben die nog meer werkervaring heeft. Het gaat erom dat er een verschil is in ervaring.

Werkervaring zegt echter niet alles. Binnen mijn organisatie (Deloitte) hebben we een reverse mentoring programma. Daar gaat het er met name om dat we meer willen leren van een mentee die zijn of haar ervaringen deelt en aangeeft waar die tegenaan loopt. Het kan heel waardevol zijn om dat mee te krijgen en daar eventueel in de praktijk iets mee te doen. Kortom, iedereen kan zich aanmelden met als doel van elkaar te leren.

Jij bent zelf mentor vanuit het mentorprogramma van het NOB-vrouwennetwerk, wat zijn jouw ervaringen?

Ik ben inderdaad mentor en heb twee mentees. Ik vind het heel leuk en is ook fijn om ze te kunnen helpen met hun vraagstukken. Het zijn heel open gesprekken. Wat gezegd wordt blijft tussen ons en alles kan gezegd worden. Het is absoluut geen klaaguurtje. Mijn mentees bereiden zich goed voor. Ze komen met vragen waar ze tegenaan lopen. Soms zijn het heel specifieke vragen, soms zijn het wat meer open gesprekken. Het is een heel fijn programma waar ik ook weer veel van leer.

Waarom zouden leden zich voor dit programma moeten inschrijven?

Als je zelf af en toe worstelt met vraagstukken en het is binnen je eigen kantoor lastig om die aan te kaarten, dan is het juist prettig dat je dan bij iemand buiten je eigen organisatie terecht kan. Zo iemand heeft geen invloed op je performance en hoe ze binnen jouw kantoor naar je kijken. Ook is het een leuke manier om je netwerk te verbreden. Het mentorprogramma kan je ook helpen om dat wat jij belangrijk vindt, ook bespreekbaar te maken binnen je organisatie. Maar, zoals ik al eerder aangaf, of je nu mentee of mentor bent, het is bovenal heel leerzaam en waardevol om deel te nemen aan dit mentorprogramma.

Het laatste nieuws